A hét folyamán fagy várható, de a melegedés jelei is megmutatkoznak

Megérkezett a lehűlés Magyarországra, amelyet az év hidegfrontjának nevezhetünk, és bár a mélypont még nem érkezett el, a melegedés jelei is láthatóak.

A múlt heti előrejelzéseknek megfelelően jelentős hőmérsékleti különbségek alakultak ki rövid idő alatt, ami Zala vármegyében délutánra már -23 Celsius-fokos hőmérséklet-változást eredményezett a hétfő déli állapothoz képest. A napi maximum-hőmérséklet reggel 6-7 óra körül volt tapasztalható, és a nap folyamán egyre hűlő levegőre számíthatunk.

Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa szerint a sarkvidéki eredetű légtömeg északi, északnyugati irányból érkezik, és délutánra az ország nagy részén már csak 5-10 fokot mérhetünk, az Alföld délkeleti részén pedig ennél is melegebb lehet.

A hétfői nyárias időből kedd délutánra télies időjárás váltja fel. Az északnyugati országrészben az éjszaka leesett csapadék elérte az áprilisi havi átlagot, míg más helyeken kevesebb csapadék hullott. A következő napokban nem várható országos eső, de hétvégéig elszórtan kisebb-nagyobb záporok, esetleg zivatarok alakulhatnak ki.

A csapadék mennyisége helyenként meghaladhatja az 5 mm-t, de jelentős mennyiségű csapadékra vasárnap van esély, főként a keleti tájakon. A hideg időjárás tartós maradhat, és a felhőzet felszakadozásával fagyos éjszakákra kell készülni.

A következő hét-nyolc napban -3 és +5 fok közötti minimumokra, valamint 11-16 fok közötti maximumokra lehet számítani, a szórványos csapadék pedig a hegyekben hó formájában is eshet. A júniusi értékekhez képest jelentős hőmérséklet-csökkenés tapasztalható, a napi középhőmérsékletek pedig a hét második felében márciusi szintre eshetnek vissza. Ezt a helyzetet egy Közép-Európa fölött kialakuló ciklonális mező okozza, amely a jövő hétig meghatározhatja az időjárást. A jövő hét közepén várhatóan délnyugati irányba helyeződik át, ami újabb változást hozhat. A jelenlegi modellek szerint 70 százalékos eséllyel melegebb, de csapadékosabb időjárás várható, és a fagyveszély is megszűnhet.