Kancellári rendszer bevezetése a Károli Gáspár Református Egyetemen

Átalakul a Károli Gáspár Református Egyetem vezetési struktúrája, ahol Csáki-Hatalovics Gyula Balázst nevezték ki kancellárnak, ezzel változásokat hozva Trócsányi László rektori pozíciójában.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa döntése értelmében 2024. április 15-i hatállyal duális rendszerűre alakították át a Károli Gáspár Református Egyetem vezetési struktúráját. A változások keretében Csáki-Hatalovics Gyula Balázst bízták meg a kancellári feladatok ellátásával.

Ez a rendszer nem új keletű az egyetemen, hiszen 2021 és 2022 között már hasonló módon működött, azonban 2022 februárjában Csáki-Hatalovicsot menesztették, és Trócsányi Lászlót nevezték ki a Károli rektorának. A mostani döntéssel a korábbi rendszert állították vissza, és Csáki-Hatalovics ismét kancellárként tevékenykedhet.

A nemzeti felsőoktatáról szóló törvény értelmében a rektor a felsőoktatási intézmény első számú felelős vezetője és képviselője, aki az oktatási, kutatási és tudományos tevékenység irányítójaként dönt az intézmény ügyeiben. A kancellár viszont a gazdasági, pénzügyi, kontrolling, belső ellenőrzési, számviteli, munkaügyi, jogi, igazgatási és informatikai tevékenységekért felelős.

A 444 szerint a kancellári rendszer visszaállításával Trócsányi pozíciója kiüresedett, hiszen Csáki-Hatalovics válik az egyetem alkalmazottainak munkáltatójává és az érdemi döntéshozóvá az oktatási és működési feladatok terén. Ez a változás különösen figyelemre méltó, tekintettel arra, hogy Trócsányi László nemrégiben utasította el az alkotmánybírói felkérést, egyetemi kötelezettségeire hivatkozva.

Trócsányi László köszönetet mondott a Fidesz–KDNP pártszövetség alkotmánybírói posztra való jelöltése miatt, de egyetemi kötelezettségvállalásai okán nem tudott ennek eleget tenni. Sulyok Tamás köztársasági elnökké választását követően a kormánypártok jelölték Trócsányit az Alkotmánybíróság megüresedő helyére. Azonban Trócsányi, aki volt már korábban alkotmánybíró, 2014 és 2019 között pedig igazságügyi miniszter majd fideszes EP képviselő is, hosszas mérlegelés után úgy döntött, hogy a megtisztelő felkérésnek – egyetemi kötelezettségvállalásaira tekintettel – jelenleg nem tud eleget tenni.