Oroszország drága radarrendszere és új tankprototípusa megsemmisült Ukrajnában

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat drónok segítségével kiiktatta Oroszország egyik kulcsfontosságú radarrendszerét, a Nebo–U-t, amely jelentős veszteséget jelent az orosz légvédelem számára, miközben az oroszok egy új, bizarr tankprototípust is bevetettek a harcokban.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) drónokkal végrehajtott támadás során megsemmisített egy Nebo–U nagy hatótávolságú radarrendszert Oroszország Brjanszki területén – számolt be róla a The Kyiv Independent. A Nebo–U rendszer képes volt 700 kilométeres távolságból észlelni a légi mozgásokat, ezáltal támogatva az orosz erőket az ukrán fegyverek felkutatásában és a légierő vadászgépeinek működésében.

A radarrendszer értéke igen magas, becsült ára 100 millió dollár (körülbelül 37 milliárd forint), így a megsemmisítése jelentős anyagi veszteséget is jelent Oroszországnak. A támadást hét kamikaze drón hajtotta végre, amelyek a támadás eredményeként a radarrendszert működésképtelenné tették.

A forrás szerint a radar megsemmisítése csökkenti az oroszok képességét a légi célpontok észlelésére Ukrajna északi határa mentén, ami előnyt jelent az ukrán csapatok számára a felderítés, drónindítások és a hadsereg légierejének hatékonyabb használata terén. Ez az eset a második alkalom, hogy Ukrajna egy Nebo–U radarrendszert semmisít meg; az első esetben a Belgorodi területen történt.

A háború újabb színterein az oroszok egy új tankprototípust is bevetettek, amelyet a "teknőstank" után az "istállótank" néven emlegetnek. Ez a harckocsi extra páncélzattal van ellátva, amelynek tetejére egy drónelhárító zavarórendszert is felszereltek. Az új páncélzat azonban a rejtőzködés legapróbb reményét is elveti, és a tankot gyakorlatilag használhatatlanná teszi a modern hadviselés szempontjából. Az eredeti "teknőstank" funkciója továbbra is kérdéses, de úgy tűnik, az oroszok a túlélés érdekében készülnek fel a legbizarrabb megoldásokra is.