CÖF-cég ügyében indult új vizsgálat a plakátplágium miatt

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) óriásplakátjait kezelő cég ellen költségvetési csalás gyanúja miatt már régóta folyik nyomozás, de Vadai Ágnes kérdéseire reagálva Polt Péter újabb feljelentést továbbított a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már hosszabb ideje vizsgálja a CÖF-cég tevékenységét, melynek során a "Háborúpártiak" plakátjai kerültek a középpontba. A legújabb fejlemények szerint Vadai Ágnes, a DK politikusa Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, miután a CÖF engedély nélkül használta fel a Dead Kennedys egyik ikonikus fotóját. Polt Péter a kérdést feljelentésként kezelte, és továbbította a NAV-hoz.

A Dead Kennedys frontembere, Jello Biafra korábban kifejezte nemtetszését amiatt, hogy a zenekar képét felhasználták a magyar ellenzéket bíráló plakátokon. Az énekes hangsúlyozta, hogy nem adtak engedélyt a kép használatára, melyet eredetileg 1980-ban mutattak be San Francisco-ban.

A magyarországi plakátokon Fekete-Győr András, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter politikusok voltak láthatóak, később Fekete-Győr helyére Magyar Péter került. A plakátokon az szerepelt, hogy "megvették őket kilóra".

Jello Biafra a plakátok kapcsán Orbán Viktor rendszerét is kritizálta, és úgy vélte, hogy a CÖF megsértette a Dead Kennedys és F-Stop Fitzgerald fotós szerzői jogait. A zenekar többi tagja is felháborodottan reagált a történtekre.

A NAV jelenlegi nyomozása a CÖF-cég tavalyi ügyében zajlik, és mivel ez még csak a felderítési szakaszban van, nem ismert, hogy a "Megvették őket kilóra" kampány finanszírozását is vizsgálják-e.