Új betoncserépgyár épül Kelet-Magyarországon

Nagyméretű betoncserepeket és azok kiegészítőit gyártó üzemet épít a Wienerberger Hejőpapin - közölte a vállalat.

A Wienerberger cég bejelentette, hogy új üzemet épít Hejőpapin, amely az első olyan létesítmény lesz Magyarországon, ahol beton tetőcserepeket gyártanak. A 7300 négyzetméteres csarnokban két gyártósoron készülnek majd a nagyméretű betoncserepek és a hozzájuk tartozó kiegészítők, mint például a kúpcserép, szegély- és szellőzőcserép.

A tervek szerint az üzem 2025-ben kezdi meg működését, évi 3 millió négyzetméteres kapacitással, és döntően exportra fog gyártani. Az üzem CO2-semlegesen fog működni, a gyártási folyamat pedig – a beton bekeverésétől a formázáson és szárításon át egészen a targoncákra kerülésig – teljesen automatizált lesz. A kész darabokat gépek formázzák, robotok mozgatják, csomagolják és készítik elő a szállításra.

A Wienerberger magyarországi leányvállalata jelenleg is fontos szerepet tölt be a régióban, több európai ország számára gyártóközpontként működik. A Békéscsabán gyártott kerámia tetőelemek 70 százaléka, míg a kőszegi áthidalók több mint háromnegyede kerül exportra.