Grúz parlamenti verekedés egy orosz mintájú törvénytervezet miatt

A grúz parlamentben tettlegességig fajult vita alakult ki egy, az orosz modellt követő, vitatott törvényjavaslat kapcsán, amelynek következtében Aleko Eliszasvili ellenzéki képviselőt hatalmas éljenzés fogadta a parlamentből távozva.

A grúz politikusok közötti összetűzés akkor robbant ki, amikor a kormánypárti képviselők próbálták elfogadtatni a „külföldi ügynökökről” szóló törvényjavaslatot, ami már korábban, tavaly márciusban is nagyszabású tüntetést váltott ki az országban. A parlament elnöke közölte, hogy a képviselők kedden megvitatják a törvényjavaslat első olvasatát, miközben az ellenzék újabb demonstrációra szólított fel a szerintük orosz ihletésre született törvény ellen.

A The Guardian által közzétett és YouTube-on megosztott felvételen Mamuka Mdinaradze, a kormányzó Grúz Álom párt parlamenti frakciójának vezetője éppen beszédet tart, amikor Eliszasvili hozzárohan és arcul üti. Az ellenzéki képviselő később kijelentette, hogy a kormánypárti képviselőt "orosz arcán" ütötte meg, és hogy a pro-orosz törvényt fel lehet húzni, mert a grúzok nem lesznek rabszolgák.

Az incidens következtében kialakult tömegverekedés miatt a grúz televízió, amely az ülést közvetítette, félbeszakította adását. Eliszasvili ellenzéki képviselőt, miután kilépett a parlament épületéből, a jelenlévők hatalmas éljenzéssel üdvözölték.

A vitatott törvénytervezet bizonyos aspektusokban hasonlít a Magyarországon elfogadott szuverenitásvédelmi törvényre, amely szintén kockázati tényezőként kezeli a külföldi támogatásból működő helyi szervezeteket. A Grúz Álom nevű kormánypárt javaslata szerint azoknak a szervezeteknek kellene „külföldi ügynökként” regisztrálniuk magukat, melyek támogatásuk több mint 20 százalékát kapják külföldről.

Hétfőn mintegy 5000 ember vonult ki Tbiliszi utcáira, hogy a törvényjavaslat ellen tiltakozzon. A rendőrség vízágyút is bevetett a tömeg ellen, amely „oroszoknak” nevezte a rendőröket és a kormánypárti képviselőket.

Korábban az Európai Unió figyelmeztette a decemberben tagjelöltté vált Grúziát (Georgiát), hogy a törvény elfogadása hatással lehet az ország csatlakozási folyamatára. A kormánypárt már tavaly márciusban el akarta volna fogadtatni a törvényt, de akkor az erőteljes utcai tiltakozások hatására visszakozott.

A Grúzia és Oroszország közötti viszony régóta feszült, 2008-ban ötnapos háború is volt a két ország között a szakadár Abházia és Dél-Oszétia miatt. A két régióban azóta is orosz „békefenntartók” állomásoznak.