Donald Trump büntetőügyében kizárták az esküdtek több mint felét

Pártatlansági okok miatt a lehetséges esküdtek több mint felét kizárták Donald Trump egyik büntetőügyében. A New York-i bíróságon a 100 potenciális esküdt közül mintegy 50 ember elismerte, hogy nem tudna méltányos és pártatlan ítéletet mondani a perben, őket a bíró hazaküldte.

A manhattani kerületi ügyészség szerint Trump arra utasította Michael Cohent, volt ügyvédjét, hogy fizessen 130 ezer dollárt Stormy Daniels pornószínésznőnek, hogy ne beszéljen az állítólagos szexuális kapcsolatukról. Trump tagadja az esetet, de az ügyészség szerint a cég pénztartalékából történt kifizetés kampányköltségnek minősül, és a könyvelésből törölni próbálták az átutalás nyomait, hogy befolyásolják a 2016-os választásokat. A vádiratban 34-rendbeli bűncselekmény szerepel, ami súlyos börtönnel büntethető.

Az esküdtek kiválasztása hétfőn kezdődött, és a bíró azonnal elbocsátotta azokat, akik előre jelezték, hogy nem tudnak pártatlanok maradni. A maradék személyeket egy 42 kérdésből álló kérdőív kitöltésére kérték, amely a hírolvasási szokásaikra és Trump-pal kapcsolatos korábbi tevékenységeikre is kitért. Az esküdtek személyazonossága titkos marad, bár az ügyvédek és az ügyészek ismerik azt.

Trump a bírósági tárgyaláson csendben maradt, csak néha suttogott ügyvédjeihez, és a bírónak csak három szót mondott: „igen”. A bíróságon kívül viszont a perrel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az „képtelenség” és „Amerika elleni támadás”. A közösségi médiában közzétett üzenetében azt írta, hogy a per mögött legfőbb politikai ellenfele, Joe Biden hivatalban lévő elnök, demokrata jelölt áll.

Ez a per az egyik a négy büntetőügy közül, amelyekkel Trumpnak szembenéznie kell, és ez lehet az egyetlen, amelyben a 2024-es elnökválasztás előtt ítélet születhet. Ha elítélik, Trump lenne az első nagy párt által támogatott elnökjelölt, aki elítélt bűnözőként indulna a választáson, bár az Egyesült Államokban nincs olyan törvény, ami megtiltaná, hogy egy elítélt bűnöző elnök legyen.

A bíró elutasította Trump védelem kérését, hogy ne kelljen részt vennie a következő csütörtöki tárgyaláson, mivel a Legfelsőbb Bíróságon egy másik ügyében kell érvelnie. A bíró szerint a New York-i Legfelsőbb Bíróságon való tárgyalás is fontos, így Trumpnak jelen kell lennie. Trump emellett azt vetette a bíró szemére, hogy eddig nem engedélyezte számára, hogy májusban távol maradhasson a tárgyalástól legkisebb fia, Barron középiskolai ballagása miatt.

Trump jogi ügyei befolyásolhatják az amerikai elnökválasztási kampányt, és extra terhet jelenthetnek a 77 éves politikus számára. Bár a kampánykezdet előtt Joe Biden enerváltsága és bakijai jobban szembetűnőek voltak, Trump sem tűnik mindig fittebbnek.

New Yorkban Alvin Bragg, a demokrata párt színeiben megválasztott kerületi ügyész emelt vádat Donald Trump ellen egy évvel ezelőtt. A vád szerint a volt elnök törvénybe ütköző módon kampányköltségként tüntetett fel még 2016-os választási kampánya idején egy nagyobb összegű kifizetést, amelyet többek között Stormy Danielsnek, egy korábbi felnőttfilmes színésznőnek szántak annak fejében, hogy ne beszéljen a nyilvánosság előtt arról, hogy a 2000-es évek elején ismerte az akkor üzletemberként tevékenykedő Donald Trumpot.

A per tárgyalása hétfőn azután indulhatott meg, hogy a New York-i fellebbviteli bíróság a múlt héten elutasította a halasztásra vonatkozó kérelmet, amelyet Donald Trump jogi képviselői nyújtottak be. A tárgyalás várhatóan több hétig, akár 8 héten keresztül fog tartani, és elsőfokú ítélet követi. A volt elnök ellen összesen négy ügyben indult bűnvádi eljárás, kettő állami hatáskörben, kettő pedig szövetségi vádemelésként.

A per pikáns részletei miatt korhatáros besorolású lesz, és Stormy Daniels vallomása, amelyben beszámolhat Donald Trumppal 2006-ban töltött éjszakájának legapróbb részleteiről is, nagy érdeklődésre számot tarthat. Az amerikai törvényekkel összhangban a vádlott bűnösségét egy tizenkét tagú esküdtszéknek kell egyhangúan kimondania. Az esküdtszék tagjai kizárólag a vádlott „szomszédai” lehetnek, és a feltétel, hogy manhattani lakosok, angolul beszélő, nagykorú amerikai állampolgárok legyenek, akiket korábban bűncselekményért nem marasztaltak el. Az esküdtek kiléte szigorúan titkos marad a tárgyalás alatt és utána, így próbálják megvédeni őket az esetleges zaklatásoktól vagy fenyegetésektől. Egyhangúan kell dönteniük abban, hogy Donald Trump bűnös-e az üzleti nyilvántartás 34 rendbeli hamisításában.