„Addig sétáljon az erdőben éjszaka, és fütyörésszen” – folytatódik a vita metrófelújítás miatt

Magánjellegű ügyként értékelte Tarlós István volt főpolgármester azt, hogy beperli-e Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltet a metrófelújítással kapcsolatos kijelentései miatt. Ezt egy televíziós interjúban mondta el, ahol arról is beszélt, hogy nem érti, hogyan került nyilvánosságra a perrel kapcsolatos információ.

Tarlós István az ATV Egyenes beszéd című műsorában vendégeskedett, ahol kifejtette, hogy nem igaz, hogy a 3-as metró felújítása miatt került volna más pozícióba Vitézy Dávid. A volt főpolgármester szerint fel kell frissíteni Vitézy Dávid memóriáját, mivel állítása szerint nincs bizonyíték arra, hogy külső nyomásra bocsátotta volna el a BKK éléről. Tarlós azt is hozzátette, hogy bár beszélgetett Vitézy felmentéséről, és Budapestről kapott ilyen javaslatot, de nem kívánt kitérni arra, miért volt összetűzése Vitézy Dáviddal. A kormányhatározat szerint csak a felújítás volt opció, amit Vitézy Dávid is támogatott, de most ennek ellentétét állítja, ami szerinte bemártja a kormányt és több más szervezetet is. Tarlós István arra is utalt, hogy Vitézy Dávid valójában nem őt, hanem a jelenlegi főpolgármestert, Karácsony Gergelyt támadja kampányolás közben. A volt főpolgármester arra figyelmeztette Vitézy Dávidot, hogy visszafogott legyen, ha nem akar szénné égni ebben az ügyben, és hogy „magánjellegű dolog, nem tudom, hogy szivárgott ki, de fontolgatom” a per indítását.

Vitézy Dávid négy pontban reagált Tarlós István kijelentéseire. Elsőként azt emelte ki, hogy a 3-as metró kocsijait rég klimatizálni kellett volna, és hogy Tarlós István elmulasztotta eleve klímával megrendelni a felújítást, míg Karácsony Gergely sem tett semmit az ügyben. Másodszor, hogy minden belső fórumon amellett érvelt, hogy új metrókra van szükség a 3-as vonalra, amit Tarlós is elismert. Harmadszor, hogy Tarlós István korábban elismerte, nem saját kezdeményezésére távozott a BKK vezetője, de most ezt megcáfolta, és zavaros indoklásban beszélt arról, hogy "Budapestről" szóltak le neki, hogy szabaduljon meg tőle. Negyedszer, hogy a metrókocsifelújítási tenderen az oroszok furcsa körülmények között nyertek, és hogy a közbeszerzés még csak tisztességesen kivizsgálva sem lett, a dokumentumai nem nyilvánosak. Vitézy Dávid azt is hozzátette, hogy a BKV vezetője, aki a szerződést aláírta, még mindig ugyanaz, és fizetésemelést is kapott Karácsony Gergelytől. Végül Vitézy Dávid kijelentette, hogy a fenti állításai mellett ki fog tartani, és változtatni fog a metróügyek kezelésén, ha főpolgármester lesz, és hogy „szívesen elmegyek fütyörészve sétálni az erdőben, ahogy Tarlós úr tanácsolja, de a fenti állításaim mellett ezt követően is ki fogok tartani, fenyegessen meg akárhányszor is akár a volt, akár a jelenlegi főpolgármester. Klíma helyett szauna, börtön helyett eltussolás lett az orosz metróügy vége ebben a ciklusban. Mindkettőn változtatni fogok főpolgármesterként” – ígérte.

Vitézy Dávid a közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy a 3-as metró ügyében a kezdetektől fogva azon az állásponton volt, hogy új metrókocsik beszerzésére van szükség, nem pedig arra, hogy az oroszok újítsák fel a régi szerelvényeket. Elmondása szerint az elmozdításában alapvetően ez játszott szerepet. A főpolgármester-jelölt szerint Tarlós István zavaros stílusban félrebeszél, és nem válaszolt arra a kérdésre, hogy pontosan kinél lobbiztak az oroszok és ki tudott leszólni Budapest főpolgármesterének akkoriban. Vitézy Dávid szerint a közbeszerzés részleteit ő sem ismeri jobban, mint a közvélemény, ellentétben Tarlós Istvánnal, aki láthatóan hozzáfér a BKV belső közbeszerzési dokumentumaihoz is.