Szlovákia Ukrajna mellett áll

A leköszönő szlovák államfő megerősítette, hogy az ország továbbra is támogatja Ukrajnát, és ezen a politikán nem várható változás az új elnök, Peter Pellegrini hivatalba lépésével.

A leköszönő szlovák elnök, Zuzana Caputová a varsói búcsúlátogatásán kifejtette, hogy a Robert Fico vezette szlovák kormány elkötelezetten folytatja Ukrajna támogatását. Caputová elnök a lengyel elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón válaszolt az újságírói kérdésekre, hangsúlyozva, hogy bár az új pozsonyi kormány és az új elnök esetében bizonyos retorikai változások tapasztalhatók, a gyakorlati lépések terén Szlovákia továbbra is segíti Ukrajnát. A segítség több formában is megnyilvánul, például segélyszállítmányok áthaladásában az országon, valamint az ukrán katonák kiképzésében.

Caputová kiemelte, hogy Szlovákia "mindent átadott Kijevnek, amire képes volt, elérte lehetőségeinek határát", utalva ezzel az Ukrajnába irányuló korábbi szlovák fegyverszállításokra. Az új szlovák kormány is folytatja "a segítségnyújtás minden formáját, beleértve az üzleti alapú katonai támogatást", a más országokból érkező, Szlovákián áthaladó segélyszállítmányok átengedését, katonák kiképzését, valamint az Ukrajna támogatására és az Oroszországgal szembeni szankciókra vonatkozó európai uniós döntéshozatal támogatását is.

A leköszönő államfő köszönetet mondott Varsónak az elkötelezett támogatásért, kiemelve, hogy Lengyelország más országokkal együttműködve részt vesz a szlovák légtér védelmében is. Caputová megjegyezte, hogy utódja, Peter Pellegrini júniusi hivatalba lépése után feltehetőleg "nem változnak meg az Ukrajna támogatásával összefüggő konkrét lépések", már csak azért sem, mert a szlovák államfő hatásköre erre nem terjed ki.