Szentkirályi Alexandra a Fidesz főpolgármester-jelöltje

Interjút adott a Mandinernek Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje, aki a válaszaiban összesen tizenhétszer hozta szóba Gyurcsány Ferenc nevét.

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje, a Mandinernek adott interjújában többször is megemlítette Gyurcsány Ferencet, összesen tizenhétszer utalva rá különböző formákban. A "gyurcsányozás" okáról szólva kifejtette, hogy a budapesti problémák, mint a köztisztaság, a közlekedés és a főváros csődközeli helyzete, Gyurcsány embereihez vezethetők vissza, és Karácsony Gergely napi szinten asszisztál ehhez. Szentkirályi szerint, ha a budapestiek bizalmat szavaznak neki, kiszabadítja a fővárost Gyurcsány fogságából.

A politikus beszélt arról is, hogy biztos benne, Magyar Péter soha nem fog meghatározó pozícióba kerülni az országban, és nőként megrendítőnek tartja, hogy a balliberális oldal támogat egy olyan nárcisztikus alakot, aki bezárta a feleségét egy szobába és késsel fenyegetőzött. Emellett elmondta, hogy jó kapcsolatot ápol Tarlós István egykori főpolgármesterrel, akinek tanácsait továbbra is szívesen veszi figyelembe. Szentkirályi bejelentette, hogy április 17-én egy nagyszabású rendezvénnyel kezdődik a hivatalos kampánya, ahol részletesen ismerteti majd terveit.

A főpolgármester-jelölt terveiről szólva elárulta, hogy szeretné rendbe tenni a főváros kaotikus közlekedését, ki akarja terjeszteni a Mol Bubi-rendszert, és bővíteni kívánja a villamoshálózatot is. Kiemelte, hogy Budapest le van maradva a köztisztaság terén a közép-európai nagyvárosokhoz képest, és tervezi a köztéri hajléktalanság felszámolását, valamint a forgalmas közlekedési csomópontok és közterületek köztisztasági ellenőrzésének megszervezését, kezdve a külvárosi csomópontokkal. Hozzátette, hogy átgondoltan, a józan ész figyelembevételével tervezi rendbe tenni a mai kaotikus közlekedést, úgy, hogy az biztonságos legyen a bicikliseknek, miközben a főváros abbahagyja az autósok üldözését.

Vitézy Dáviddal kapcsolatos visszalépési kérdésre Szentkirályi határozottan kijelentette, hogy esze ágában sincs visszalépni, mert győzni akar. Úgy véli, mint a legerősebb politikai erő jelöltje, reális esélye van a győzelemre a június 9-i főpolgármester-választáson. Ezzel szemben Vitézy Dávid, aki szintén főpolgármester-jelölt, azt ígéri, hogy ha győz, akkor a fővárosi cégek igazgatóságaiban a pártdelegáltak helyett szakemberek fognak ülni. Vitézy szerint a budapestiek 89 százaléka egyetért ezzel a javaslattal, és eljött az ideje annak, hogy a fővárosi cégek ne a pártok kifizetőhelyei legyenek.

Március 14-én vált ismertté, hogy a Fidesz budapesti választmánya egyhangú döntéssel Szentkirályi Alexandrát javasolta a Fidesz–KDNP-szövetség főpolgármester-jelöltjének, aki elfogadta a felkérést. Szentkirályi Alexandráról nemrég megírtuk, hogy ő lett a Fidesz budapesti elnöke, miután a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség leváltotta a korábbi elnököt, Láng Zsoltot, és teljes megújulást tervez a fővárosban.