Senki nem mer kiállni Simonka György ellen

Pusztaottlakán, ahol a jelentős uniós támogatások ellenére is szerény az élet, csak egyetlen polgármesterjelölt van: Simonka György. A helyiek nosztalgiával emlékeznek rá, mint aki "helyrerázta" a falut, de botrányai sem maradtak feledésben.

Kerítést lehetne építeni azokból az uniós támogatásokat ismertető táblákból, amelyek a pusztaottlakai Safari Park bejáratánál, illetve a falu számos intézményeinél sorakoznak. A kis dél-békési településen a jelentős források ellenére szerény az élet: csökkenő népesség, elhagyatott házak, a bezárt óvoda már önmagában beszédes, míg a kocsma nélküli közösség egyedül a még életben tartott kisbolt előtt, a szabadban talál magának kellemesebb teret.

Simonka György, a település jelenlegi társadalmi megbízatású alpolgármestere, a múlt hétfőn jelentette be indulását a polgármester-választáson. A helyiek szerint nem meglepő ez, hiszen korábban is hozzá fordultak, ha komolyabb gondjuk akadt. Pál-Árgyelán Elvira polgármester nem indul újra, noha a Fidesz választókerületi elnöke, Erdős Norbert is támogatta volna. A polgármester családi okokra hivatkozva lépett vissza, így Simonka maradt az egyetlen jelölt.

A helyiek többsége nosztalgiával tekint Simonkára, aki először 2006-ban lett vezető, és számos fejlesztést hajtott végre, bár a legtöbbet uniós és állami támogatással. Azonban a botrányait is kevesen feledték: Simonka 2010-ben lett először békési országgyűlési képviselő, és az ő időszakában több mint 2 milliárd forint európai uniós támogatást hívtak le különböző projektekre. A Központi Nyomozó Ügyészség szerint ebből 1,4 milliárd forintot szabálytalanul használtak fel.

Simonka, aki az ügy harmadrendű vádlottja, az ügyészség szerint a bűnszervezet vezetője volt: nyolc és fél év fegyházbüntetést és 850 millió forintnyi vagyonelkobzást javasolt vele szemben, ha elismeri a vádiratban foglaltakat, de ezt nem tette meg.

A helyiek szerint csupán 4-5 lakos jár dolgozni a Safari Parkba, a többiek a környékbeli városokban keresnek munkát, vagy elköltöztek. Simonka a jelenlegi képviselőtestület tagjaival együtt indul a választáson, és már kampányolnak is.

Galló Ferenc, Simonka György egykori kampányfőnöke és bizalmasa, aki azóta elhatárolódott tőle, kijelentette, hogy Simonka polgármesteri ambíciói minden jóérzésű magyar emberben ellenérzéseket váltanak ki. Galló az eljárások után vallott Simonka ellen a bíróságon, és legutóbb nyert eljárást az ellene szóló hamis vádban.

A választási törvény szerint büntetett előélettel, folyamatban lévő büntetőeljárás alatt vagy akár egy előzetes letartóztatásban is lehet valaki polgármesterjelölt, kizáró ok csak a közügyektől való eltiltás lehet. Emlékezetes, hogy Tát Margit fideszes méhkeréki polgármester elítélése után is újraválasztották.