Orosz harcosok mozgósítása Ukrajna határainál

Az Institute for the Study of War (ISW) jelentése szerint Oroszország az Afrika Hadtest egyes elemeit tervezi áthelyezni az ukrán határ közelébe, Belgorodba.

Az ISW amerikai védelmi elemzőintézet hétfői jelentése alapján egy orosz belső forrás arról számolt be, hogy a korábban a Wagner zsoldoscsoportban szolgáló, majd az Afrika Hadtestben harcoló katonák áttelepítését tervezik az ukrán határ közelébe. A Wagner csoportot követően az Afrika Hadtest létrehozásával Jevgenyij Prigozsin néhai zsoldosvezér halála után kezdett foglalkozni Moszkva. Az átszervezést Andrej Averjanov altábornagy, a GRU magas rangú tisztje vezette, azonban a belső forrás szerint nem sikerült neki a Kreml által meghatározott határidőre teljesíteni a feladatot.

Averjanov korábban részt vett abban a delegációban, amely afrikai országokba, mint Burkina Fasó, Niger és Mali utazott, hogy a puccsal hatalomra került katonai juntákkal tárgyaljon az orosz támogatásról. A Wagner csoport halála után az orosz védelmi minisztérium vette át az irányítást az afrikai érdekek képviseletében.

Averjanov a GRU 29155-ös egységének vezetője, amely külföldön szabotázsakciókat és merényleteket hajt végre. Egyes források szerint ez az egység felelős lehet a Havanna-szindrómás esetekért is, amelyek során amerikai követségi dolgozók és hírszerzők szenvedtek rejtélyes megbetegedéseket.