Orbán Viktor az Európai Parlamentben szólal fel

Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki és Fabrice Leggeri az Európai Parlamentben fog felszólalni, miután a brüsszeli Nemzeti Konzervatív Konferencia rendőrségi közbelépés miatt félbeszakadt. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója szerint a migrációellenes, szuverenista erőket nem lehet elhallgattatni.

A Nemzeti Konzervatív Konferencia (NATCON) helyszínválasztása nem ment zökkenőmentesen, hiszen az első, majd a második helyszín is lemondta a rendezvényt kezdés előtt nem sokkal. Végül a Claridge rendezvényhelyszín adott otthont az eseménynek, de a kezdés után alig két órával a rendőrség megjelent és közölte a szervezőkkel, hogy befejezik a konferenciát. Egy rendőr állítólag lehetséges rendzavarásra hivatkozott.

Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint egész Brüsszel azon dolgozik, hogy elhallgattassa Orbán Viktort. A miniszterelnök felszólalt volna a konferencián, de a baloldali polgármester és a szélsőbaloldali, erőszakos, anarchista Antifa fenyegetése, nyomása miatt az első két helyszín lemondta a rendezvényt. A konferencia a harmadik helyszínen elkezdődött, de a rendőrség érkezése után közölték, hogy azonnal be kell fejezni. Menczer Tamás szerint ez a brüsszeli demokrácia gyakorlati megvalósulása, és a háborúpártiak mindenáron el akarják hallgattatni a béke hangját.

A brüsszeli hatóságok a közrend megzavarásának veszélyére hivatkozva állították le a kétnaposra tervezett konferenciát, amelyen Orbán Viktor mellett az európai szélsőjobboldal olyan prominensei is felszólaltak volna, mint Nigel Farage vagy Eric Zemmour. A Politicónak nyilatkozó brüsszeli hatóságok megerősítették, hogy a közrend megzavarásának veszélye miatt döntöttek a rendezvény beszüntetése mellett, és Nigel Farage már nem tarthatta meg a soron következő beszédét, bár később egy másik helyszínen megtartotta azt.

Orbán Viktor a közösségi médiában értékelte az eseményeket, kijelentve, hogy "Brüsszel szintet lépett. Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják". A miniszterelnök hozzátette, hogy "Nincs mese, június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!" és arra szólított fel, hogy álljanak ellen.

Valamivel korábban Orbán Balázs arról írt, hogy kedden 16 órakor Orbán Viktor, a lengyel Mateusz Morawiecki és a francia Fabrice Leggeri is felszólal az Európai Parlamentben. Utóbbi a Frontex egykori vezetője, aki a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali francia Nemzeti Tömörülés színeiben indul a júniusi európai parlamenti választáson. Orbán Balázs a közelgő választásokat úgy kommentálta, hogy "a migrációellenes, szuverenista erőket nem lehet elhallgattatni".

A kormány politikusai mellett a kormánypárti influenszerek is munkába láttak a NATCON kapcsán. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője szerint a demokrácia Magyarországon van, nem Brüsszelben.

A rendezvényt betiltó brüsszeli kerület polgármestere, Emir Kir szerint a konferencia nem tartható meg a közrend elleni súlyos atrocitások várhatósága és a provokatív, diszkrimináló tartalmak miatt. A polgármesteri végzésben hangsúlyozta, hogy a rendezvényen felszólalók között vannak hagyománytisztelők, homofóbok, az emberi és kisebbségi jogokat nem tisztelők, valamint a politikai iszlámról szóló vitatható művek szerzője. A polgármester szerint a rendezők nem szavatolnak elégséges biztonsági intézkedéseket, és a rendezvény erőszakos reakciókat válthat ki, jelentős veszélyt jelentve a közrendre, a közbiztonságra és a köznyugalomra.

Frank Füredi, a konferencia egyik résztvevője szerint a belga fővárosban három kerületi polgármester próbálta megakadályozni a rendezvény megtartását, büszkén hangoztatva, hogy ezzel bátorságot mutatnak. Füredi szerint Brüsszelben a szólásszabadságot feláldozzák az intolerancia oltárán, és az EU szívében kudarcot vall az erőfeszítés, hogy megőrizze minden polgár jogát a gyülekezéshez és a politikai gondolatok szabad megvitatásához. A kerületi vezetők megfenyegették azokat a beszállító cégeket is, amelyek a rendezvény kiszolgálására szerződtek a szervezőkkel, és a jelenlegi helyszínt biztosító kerület arra szólította fel az üzemeltetőt, hogy kapcsolja le a villanyáramot az egész épületben.

Orbán Balázs szerint Brüsszel már nem a szabadság fővárosa, hanem egy baloldali, progresszív liberális elnyomás eszköze, és változásra van szükség, amit az európai parlamenti választások június 9-én elhozhatnak. A nemzeti konzervatív erők a brüsszeli szuperállamot és a migrációbarát álláspontokat elutasítva a nemzetek Európájában, szabadságban szeretnének élni, és szeretnék, ha az EU ismét egy békeprojekt lenne.

Alexander De Croo, Belgium liberális miniszterelnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a brüsszeli polgármester betiltotta a szélsőjobboldali konferenciát. Kijelentette, hogy az önkormányzati autonómia a demokrácia sarokköve, de soha nem írhatja felül a szólásszabadságot és a békés gyülekezést szavatoló belga alkotmányt. A politikai találkozók betiltása alkotmányellenes, ami a NatCon esetében történt.

Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint a brüsszeli eseményekkel kapcsolatban "Brüsszel öngólt lőtt", és ennél jobb muníciót nem is kaphatott volna Orbán Viktor a "Brüsszellel" szembeni küzdelmében. Úgy véli, hogy a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság azokat is meg kell illesse, akiknek a véleményével nem értünk egyet, és az ilyen típusú akadályoztatás autoriter államokra emlékeztet. Nagy Attila Tibor szerint a konferencia akadályozása és rendőri erővel történt félbeszakítása rossz példát mutat, és kérdéseket vet fel az EU erkölcsi hitelességével kapcsolatban.