Orbán Viktor odacsapott Brüsszelben: „Ez a vörös vonal”

Az Európai Unió migrációs és menekültügyi csomagjának legkritikusabb pontja, hogy a menekültek az eljárás ideje alatt az unió területén maradhatnak-e, vagy a határon kívül kell várakozniuk. Orbán Viktor szerint ez a kérdés kulcsfontosságú, és amíg nincs megválaszolva, addig semmilyen migrációs szabályozás nem lesz hatékony.

Orbán Viktor, a magyar miniszterelnök, Brüsszelben tartott egy nyilvános beszélgetést, ahol Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel és Fabrice Leggeri korábbi Frontex-vezetővel, aki jelenleg a francia Nemzeti Tömörülés párt listavezetője, vitatta meg az uniós migrációs és menekültügyi csomagot.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a menekültügyi eljárás alatti uniós tartózkodás kérdésének megválaszolása nélkülözhetetlen. Orbán Viktor szerint ez a "vörös vonal", és ha ezt a pontot nem sikerül tisztázni, minden más kérdés megoldatlan marad.

Orbán Viktor kiemelte, hogy bátornak kell lennünk ahhoz, hogy kimondjuk: a menekülteknek a határokon kívül kell maradniuk, amíg döntés nem születik az ügyükben. Ellenkező esetben bármilyen más döntés hatástalan marad.

(MTI)