Terroristák támadásaitól tartanak Olaszországban

A közel-keleti helyzet fokozódó feszültsége miatt az olasz hatóságok aggódnak az egyedül cselekvő terroristák, az úgynevezett magányos farkasok támadásaitól, ezért több helyszínen is megerősítik a biztonsági készültséget.

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter az Izrael elleni iráni drón- és rakétatámadás másnapján összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot. A titkosszolgálati jelentések szerint Olaszország nem szembesül konkrét terrorveszéllyel, de a lakosság biztonság iránti igénye intenzívebbé vált. A már eddig is kiemelten védett helyszínek mellett, mint a Vatikán és a római zsinagóga, a tömegesemények védelmét is megerősítik. A balkáni migrációs útvonalon keresztül szélsőséges elemek beáramlására is fokozott figyelmet fordítanak. Október 21-től a Szlovéniával közös határellenőrzést is visszaállították, aminek eredményeként több mint 1300 személyt fordítottak vissza és 120-at tartóztattak le. Az iszlám kulturális központok, imahelyek, börtönök és az internetes közösségi oldalak is ellenőrzés alatt állnak. Lamberto Giannini római prefektus szerint a fővárosban már a lehető legmagasabb a biztonsági készültség. Milánóban, Velencében, Firenzében és Nápolyban is megerősítették a biztonsági intézkedéseket. Guido Crosetto védelmi miniszter bízik a hatóságok megelőző munkájában.

Irán dróntámadást indított Izrael ellen

Április 13-án éjjel iráni drónok és rakéták indultak Izrael felé, amelyeket az izraeli légvédelem (amerikai segítséggel) semlegesített. Ez az első alkalom, hogy a két állam között ilyen szintű közvetlen összecsapás történt a gázai konfliktus óta. Az iráni támadást világszerte indokolatlannak ítélték meg, és szakértők egy esetleges izraeli válaszcsapástól, valamint a közel-keleti fegyveres konfliktus eszkalálódásától tartanak. Izrael szűk hadikabinetje a lehetséges válaszlépésekről tárgyalt Tel-Avivban, és egyesek szerint Izraelnek válaszolnia kell a történtekre.