Magyar Péter elleni Facebook-hirdetések a DK-közeli lapnál

A Demokratikus Koalícióhoz (DK) közel álló Nyugati Fény idén 78 Facebook-hirdetést indított, amelyek kizárólag Magyar Péter politikusról szóltak, a Meta Ad Library adatai alapján.

A Telex szerint a Nyugati Fény által közzétett hirdetések Magyar Pétert támadták, azzal vádolva, hogy nem valódi ellenzéki. A hirdetések szövegei többek között azt sugallták, hogy Magyar inkább a Fideszhez áll közel, és ő felelős az Orbán-rendszerért, nem pedig a DK vagy más ellenzéki pártok. A hirdetésekben szereplő állítások szerint Magyar Péter bevallotta, hogy szívesebben alkotna koalíciót a Fidesszel, mint az ellenzékkel, és az ellenzéket teszi felelőssé az Orbán-rendszerért, nem Orbánt magát.

A hirdetések egyikében Magyar Pétert az új Márki-Zay Péterként emlegetik, és azzal vádolják, hogy vérjobbos politikát folytat. A DK-közeli lap az elmúlt 30 napban 3 millió forintot költött ezekre a hirdetésekre. Ezzel szemben a kormányoldal propagandistái, a Megafon munkatársai, 143 millió forintot fordítottak Magyar Péter hiteltelenítésére a Facebookon, különösen az április 6-i tüntetés előtti héten, amikor 46 millió forintot költöttek hirdetésekre.

Magyar Péter, a Tisztelet és Szabadság Párt (TISZA) alelnöke, aki az EP-választáson is indul pártjával, a hatalmi elit pánikolásáról beszélt, és azt állította, hogy a FIDESZ, a DK és a Mi Hazánk között nagykoalíció alakul. Magyar szerint a kormánypropaganda és az "ellenzéki" szatelit pártok vezetői közösen gyalázkodnak, rágalmaznak és hazudnak pártja ellen. A politikus a Facebook-posztjában azt is kifejtette, hogy a Fidesz szerint baloldaliak lennének amerikai befolyással, a DK szerint a Fidesz és Rogán Antal küldte őket, míg a Mi Hazánk szerint az amerikai háttérhatalom áll mögöttük.

A hvg.hu is megemlítette, hogy a Nyugati Fény 3 millió forintot költött Magyar Péter elleni hirdetésekre, amiért a politikus Gyurcsányt Orbánhoz hasonlította. A hvg360 elemzése szerint Magyar Péter jelensége nem róla szól, hanem a magyar társadalom mentális- és lelkiállapotáról, és ő csupán az elégedetlenség kifejezésének egy szerencsés csatornája.

Donáth Anna, a Momentum politikusa, a DK-val kapcsolatban korábban több kritikát is megfogalmazva, ezúttal Magyar Péter védelmére kelt. Donáth szerint aki Magyar Péter lejáratásában a Fidesz és a Megafon oldalára áll, miközben az ellenzéki oldalra sorolja magát, az csak nehezebbé teszi a kormány leváltását. Donáth hangsúlyozta, hogy a TISZA párttal és vezetőjével szemben jogos észrevétel lehet, hogy nem baloldali vagy liberális értékeket képvisel, de a gyűlöletcunamiban, amit a Megafon rászabadított, alapvető szolidaritással tartozunk felé. A politikai viták kulturált megvívásának hiánya rossz üzenetet küld a változást akaró tömegeknek.