Nincs szükség 30 vagy 50 ezer forintos bankjegyekre

A fogyasztói szokások változása miatt nincs szükség 30 vagy 50 ezer forintos bankjegyek bevezetésére, mondta Bod Péter Ákos, a volt jegybankelnök.

Bod Péter Ákos szerint alapos felmérés szükséges a vásárlási és fizetési szokásokról, mielőtt bármilyen változtatást eszközölnének a bankjegyek címleteiben. Jelenleg nem látja indokoltnak az új, nagyobb címletű bankjegyek bevezetését. A 20 ezer forintos bankjegy 2001-es bevezetésekor annak vásárlóereje ma körülbelül 55 ezer forintnak felel meg, de ez önmagában nem elegendő ok a változtatásra. A fizetési szokások ugyanis az elmúlt két évtizedben jelentősen megváltoztak, és ma már a társadalom túlnyomó többsége elektronikus eszközökkel fizet.

Bod Péter Ákos kiemelte, hogy a kisebb napi vásárlásoknál is inkább a kártyát használja, és tapasztalatai szerint ez a tendencia a társadalomban is elterjedt. Az önkiszolgáló kasszáknál pedig gyakran nem is lehetséges a készpénzes fizetés. A kereskedők számára is macerás lehet a nagy címletű bankjegyek kezelése, és a hamisítás veszélye is fennáll.

A volt jegybankelnök szerint a 30-50 ezer forintos címletek bevezetése az infláció elszállásának beismerése lenne. Úgy véli, a legjobb megoldás az euróra való áttérés lenne, amivel az EU leginflációsabb pénzével, a forinttal kapcsolatos problémák is megszűnnének. Az euró használata lehetővé tenné az 5-től 500 euróig terjedő címletek közötti választást, ami a kártyahasználatot nem preferáló vagy a feketepiaci tranzakciókat kedvelő ügyfelek számára is előnyös lehet.