Globális korallfehéredés

A világ óceánjaiban élő korallok tömeges kifehéredését észlelték, ami a NOAA szerint már a negyedik ilyen esemény a történelemben. A jelenség világszerte tapasztalható, és a tudósok már hetek óta jelentik a korallok rossz állapotát. A kifehéredett korallok első pillantásra szépek lehetnek, de közelebbről megvizsgálva látható, hogy ezek az élőlények betegek és pusztulóban vannak.

A probléma súlyosságát jelzi, hogy a világ koralljainak több mint fele érintett, beleértve az Ausztrália partjainál található Nagy-korallzátonyat is. Az óceánok átlaghőmérséklete tavaly augusztusban rekordmagasságot ért el, és azóta is magas maradt, ami a globális felmelegedés és az El Niño éghajlati jelenség következménye.

A korallok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a földi ökoszisztémában, hiszen a tengeri állatok negyedének adnak otthont. Bár képesek regenerálódni a hőmérsékleti stressz okozta károsodásból, ehhez hosszú időre van szükség. A tartósan magas hőmérséklet azonban meggyengíti őket, így könnyebben válnak sebezhetővé a betegségekkel szemben, és nagyobb eséllyel pusztulnak el.