Indul a katasztrófavédelem által koordinált szúnyoggyérítés

Április 16-án, kedden megkezdődött a központi szúnyoggyérítés, amit a katasztrófavédelem szervez évek óta. A tavaszi időszakban főként a szúnyoglárvák elleni biológiai védekezésre kerül sor.

A szúnyogok tenyészterületein egy természetes baktérium által előállított fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe, amely kifejezetten a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, más élőlényekre, így az árvaszúnyogokra is ártalmatlan. A héten a Tisza mentén és a Tisza-tónál, továbbá a Körösök holtágainál alkalmazzák ezt a módszert, összesen ötezer hektárnyi területen, repülőgépről kijuttatva a szilárd fehérjetartalmú készítményt.

A korai tavasz miatt a fák hamarabb kezdtek lombosodni, ami nehezíti a levegőből történő biológiai lárvagyérítést, mivel a folyékony készítmény nagy része a fák levelein akadna fenn. Ezért granulátum formájában juttatják ki a szilárd halmazállapotú készítményt, amely áthatol a lombozaton és így eléri a vízfelületet, ahol a szúnyoglárvák élnek.

A katasztrófavédelem által felkért rovarbiológusok már március eleje óta hetente elemezik a szúnyoglárvák és felnőtt szúnyogok fejlettségi állapotát és számát az ország különböző részein. Ezek az adatok szolgálnak alapul a gyérítési program megtervezéséhez, amelyet a katasztrófavédelem honlapján lehet követni.

A szúnyoglárvák számának csökkentése kulcsfontosságú, hiszen minél kevesebb a lárva, annál kevesebb lesz a kifejlett szúnyog is. Ezért fontos, hogy a ház körüli kisebb vízgyűjtő helyeket lefedjük, kiöntsük, illetve rendszeresen cseréljük a vizet, mivel egy-egy vízzel teli edényben százával, akár ezrével is fejlődhetnek a szúnyogok.

Az esővízgyűjtő hordókat szúnyoghálóval kell lefedni, a ház előtti árkokat pedig karbantartani, hogy az esővíz ne tudjon bennük megállni hosszabb ideig. A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ plakátokat és tájékoztatókat készített.

A katasztrófavédelem nem csak a szúnyoggyérítésben, hanem a közlekedésbiztonság fenntartásában is fontos szerepet játszik. Egy friss esemény kapcsán a katasztrófavédelem közölte, hogy Óbudán, a Szentendrei úton, a Zsófia utca közelében egy személyautó lámpaoszlopnak csapódott és kidöntötte azt. Az oszlop két sávon akadályozza a forgalmat a városból kifelé vezető oldalon, ahol a fővárosi hivatásos tűzoltók végzik a műszaki mentést.