A tévénézés népszerűsége Magyarországon és Európában

Európában általában csökken a tévénézés népszerűsége, azonban Magyarországon továbbra is magas marad a tévénézés átlagos napi időtartama, derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elemzéséből.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által összefoglalt, 71 országot érintő 2022-es felmérés szerint világszerte csökkent a tévénézés népszerűsége az ezredforduló óta. A vizsgált országok lakói naponta átlagosan 2 óra 25 percet töltenek a képernyő előtt.

Európában azonban az emberek naponta átlagosan legalább egy órával többet, tehát három és fél órát néznek tévét. Magyarországon ezzel szemben nem tapasztalható csökkenés az utóbbi évtizedekben, így a napi átlagos tévénézési idő továbbra is legalább négy óra, pontosabban 2022-ben kilenc perc híján napi öt órát, azaz 4 óra 51 percet töltöttek a magyarok a televízióval. Az izlandiak a legkevesebbet tévéznek, náluk ez az idő alig több mint fél óra, míg Magyarország a világviszonylatban nyolcadik, európai összevetésben pedig a negyedik helyen áll.

Dél-Amerikában és a Dominikai Köztársaságban a legmagasabb a tévénézés átlagos napi időtartama, ott az emberek naponta 5 óra 15 percet töltenek a képernyő előtt. Kamerunban és Szaúd-Arábiában is több mint öt órát ülnek a lakosok a tévék előtt, és hasonlóan magas számokat mutatott az üzbegisztáni mintavétel is.

A legnézettebb műsorok között világszerte a vígjáték- és drámasorozatokat találjuk, de Európában a valóság show-k a legkedveltebbek. Több európai országban, így Belgiumban, Bulgáriában, Hollandiában, Portugáliában, Romániában és Magyarországon is a tehetségkutató műsorok és egyéb reality formátumok, mint a Got Talent, a The Masked Singer, Big Brother Famosos, és a Sztárban sztár leszek! végeztek az első helyen. Magyarországon a műfaj népszerűsége kiemelkedő, a tíz legnézettebb műsor hatvan százaléka tehetségkutató vagy valamilyen reality show-műsor.

Nyugat-Európában is egyre kevesebbet tévéznek, és 2022-ben Európában csökkent a legnagyobb mértékben a tévénézésre fordított idő, átlagosan húsz perccel. A hírműsorok a német nyelvterületeken kerültek az élre, Ausztriában a Zeit im Bild 1, Németországban és Svájcban pedig a Tagesschau végzett az első helyen. Amennyiben az egyes országok legnézettebb sportműsorát tekintjük, a FIFA labdarúgó-világbajnokság nézettsége csak a negyedik volt a világon 2022-ben, az amerikai foci az Egyesült Államokban, Kínában az olimpiai férfi 1000 méteres gyorskorcsolya szám, valamint Indiában a házigazda részvételével zajló Asia Cup krikett verseny messze megelőzte.