Magasabb terrorkészültségi szint Magyarországon

A miniszterelnök kérésére, az iráni-izraeli konfliktus miatt Magyarországon magasabb terrorkészültségi szintet rendelhetnek el. A közterületeken megnövekedhet a rendőri jelenlét, és emelkedik a biztonsági szint a védett személyek, a stratégiai vállalatok, a veszélyes üzemek, valamint a zsidó felekezethez köthető intézmények esetében.

A Blikk által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő, Kis-Benedek József szerint több területen is érezhető lesz a fokozott védelem. Az utakon is gyakrabban találkozhatunk majd a védelmi erőkkel, és különös figyelmet fordítanak azokra a létesítményekre, amelyek az izraeli államhoz vagy a zsidó közösséghez tartoznak, mint például a követségek, iskolák és temetők.

A szakértő szerint a lépés bevezetése indokolt volt. Kis-Benedek József kiemelte, hogy amennyiben Izrael támadást indítana Irán ellen, nőne a terrortámadások esélye Európában, különösen az izraeli intézményekkel szemben, ezért volt szükség a készültségi szint emelésére.

A nyári nyaralós, utazós szezon közeledtével nem csak Magyarország, hanem Olasz- és Franciaország is megerősíti a biztonsági intézkedéseket. A szakértő szerint azonban, ha figyelmesen választjuk meg a pihenés helyszíneit, nem kell aggódnunk. Kis-Benedek József tanácsa szerint nyugodtan utazhatunk, nyaralhatunk, csak kerüljük azokat a helyeket, ahol háborús a helyzet, és bár nem valószínű, hogy sokan vágyakoznának Izraelbe, a Vörös-tenger partján, például Egyiptomban is adódhatnak veszélyek.

A fokozott védelem és készültség mellett a titkosszolgálatok tevékenységét is fokozzák, hiszen ilyen helyzetekben elengedhetetlen a folyamatos, napi szintű kapcsolattartás az Európai Unió és a NATO partnerszervezeteivel.