A Magyar Telekom közgyűlésének döntései

A Magyar Telekom éves rendes közgyűlésén a részvényesek jóváhagyták az osztalékfizetést és felhatalmazást adtak az igazgatóságnak saját részvények vásárlására.

A közgyűlés során a részvényesek tájékoztatást kaptak az igazgatóság jelentéséről, amely a társaság és a Magyar Telekom Csoport 2023. évi üzleti tevékenységét, üzletpolitikáját és vagyoni helyzetét ölelte fel. Az eseményen ismertették a felügyelőbizottság, az auditbizottság és a könyvvizsgáló jelentéseit is.

A közgyűlésen megszavazták a 2023. évi adózott eredmény felhasználását, amelynek eredményeként a Társaság a részvényeseknek összesen mintegy 41,56 milliárd forint osztalékot fizet ki. Ez részvényenként 44,7 forintnak felel meg, ami 4,8 százalékos osztalékhozamot jelent. Az osztalék kifizetésének első napja 2024. május 8., a tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja pedig 2024. április 26. lesz. Az osztalékot az 74,44 milliárd forintos adózott eredményből fizetik ki, a fennmaradó 32,88 milliárdot pedig az eredménytartalékba helyezik.

Az igazgatóság felhatalmazást kapott a Magyar Telekom törzsrészvények tőzsdén keresztüli vagy tőzsdén kívüli kereskedés keretében történő vásárlására. A felhatalmazás célja részben a részvényesi javadalmazás, részben pedig a részvényalapú ösztönzési rendszerek működtetése. A felhatalmazás 18 hónapig érvényes, és a vásárlások összértéke maximum 24 milliárd forint lehet.

A közgyűlés döntése értelmében a társaság alaptőkéjét 3,3 milliárd forinttal csökkentik, és a törzsrészvények számát 32,9 millió darabbal mérséklik a saját tulajdonában lévő részvények bevonásával. A Társaság az alaptőkéjét lecsökkenti a tulajdonában lévő 32 941 370 darab részvénnyel, így több mint 3 százalékkal csökken most 971 558 867 darabos részvényszám. Az alaptőke leszállítás a részvényesek tulajdonát nem érinti annyiban, hogy részvényeik darabszáma nem változik, ugyanakkor tulajdonuk aránya értelemszerűen növekszik a társaságban.

Ezenkívül elfogadták a társaság módosított javadalmazási politikáját és a 2023. évi üzleti évre vonatkozó javadalmazási jelentést. A Társaság Igazgatósága részletes közleményt jelentet meg az osztalékfizetés rendjéről a Társaság és a Budapesti Értéktőzsde honlapján április 19-én.