Magyar Péter és a politikai változás reménye

A kegyelmi botrány nyomán csökkent Fidesz támogatottság mellett Magyar Péter, a TISZA párt alelnöke, új reményként tűnt fel a politikai színtéren, aki a rendszeren belülről érkezve képes lehet a kormány leváltására.

A Fidesz támogatottságának csökkenése és a társadalom kormánnyal, valamint az ellenzékkel szembeni elégedetlensége után Magyar Péter jelentős érdeklődést váltott ki. Szakértők szerint a TISZA párt alelnökébe vetett remény a rendszer belső ismeretéből fakad, amely elengedhetetlen a Fidesz leváltásához. Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke, Szabó Andrea szociológus és egy névtelen politikai oktató a HVG360-nak nyilatkozva Magyar Péter támogatottságáról és hitelességéről beszéltek, valamint az EP-választásokon várható szerepléséről és a jövőbeli kilátásokról is szó esett.

A kegyelmi botrány egy határvonalat jelentett a Fidesz támogatottságában, és Magyar Péter megjelenésével egy új politikai erő iránti reményt táplálnak az elhatárolódott szavazók. Egy politikával foglalkozó egyetemi oktató szerint Magyar Péter a rendszeren belülről érkezve, a megfelelő időben lépett színre, ami kiemeli őt a többi politikus közül.

Az oktató hozzátette, hogy a Fideszt csak azok révén lehet leváltani, akik ismerik a belső működését, amit a korábbi választások is bizonyítottak. Varga Judit volt igazságügyi miniszter állításai, miszerint Magyar Péter súlyosan bántalmazó kapcsolatban élt volt férjével, nem rendítik meg támogatottságát, mivel már előre jelezte, hogy ezzel fogják támadni.

Horn Gábor szerint a Magyar-jelenség az orbáni világgal szembeni ellenérzést tükrözi, és Magyar Péter visszaadta a reményt a politikailag aktív ellenzéki szavazóknak. A nemzeti identitás kérdése is fontos szerepet játszik, amit Magyar Péter a szóhasználatában is képvisel, és ezzel visszaveszi a nemzet fogalmát Orbán Viktortól.

Szabó Andrea szerint az ellenzék szétforgácsolódása után a kegyelmi botrány 2-4 százalékpontos csökkenést eredményezett a Fidesz támogatottságában.

Magyar Péter első tüntetését március 15-én tartotta, ahol bejelentette a Talpra Magyarok! közösség megalapítását, majd április 6-án újabb demonstrációt hirdetett. A tüntetésen több ezren vettek részt, és itt alapította meg a Legyél a változás! Egyesületet.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője kritizálta Magyar Pétert, utóbbi 11 pontban üzent neki, míg Kunhalmi a bal-, balközép oldal melletti kiállását hangsúlyozta.

Nagy Attila Tibor politikai elemző az Indexnek adott interjújában Magyar Pétert érdemi riválisnak nevezte, aki nem titkolja, hogy Orbán rendszerét és a meglévő ellenzéki pártokat is elsöpörni kívánja.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke, EP-képviselője nyílt levelet írt Magyar Péternek, amelyben kifejtette, hogy Magyar Péter küldetése, hogy felélessze a Fidesz lelkiismeretét. Gyöngyösi szerint Magyar Péter abban is vissza tudta hozni a reményt, hogy a Fidesz sorain belül is vannak még olyan emberek, akik érzik és tudják a jelenlegi rendszer problémáit, és már keresik annak a lehetőségét, hogy kiszálljanak ebből a maffiává vált rendszerből. Gyöngyösi arra kérte Magyar Pétert, hogy legyen az útmutatójuk abban, hogyan lehet távozni a maffiából, és ébressze fel a Fidesz kádereiben a kétséget és a lelkiismeretet. Az ellenzéki oldalról Magyar Péterrel kapcsolatban megszólalt már többek között Gyurcsány Ferenc, Toroczkai László, Donáth Anna és Kunhalmi Ágnes is.