Madárinfluenza járvány a magyarországi állattartó telepeken

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma kimutatta a madárinfluenza-vírus jelenlétét Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyék több állattartó telepén, és az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás jelenleg is zajlik.

A Nébih kedden adott ki közleményt, melyben beszámolt arról, hogy a Békés vármegyei Tótkomlóson egy pecsenyekacsa-telepen, amely több mint 44 ezer példányt számlál, Pusztaföldváron egy mintegy 1500 állatot tartó tenyészlúdtelepen, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Öcsödön egy nagyjából 20 ezres állománnyal rendelkező hízópulykatelepen idegrendszeri tünetek és megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja.

A laboratóriumi vizsgálatok során a Nébih a H5N1 altípusú madárinfluenza-vírust azonosította az elhullott állatokból vett mintákban.

A hivatal tájékoztatása szerint az érintett állományok felszámolása már folyamatban van. A fertőzött gazdaságok körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint 10 kilométer sugarú felügyeleti körzetet jelöltek ki, Békés vármegyében pedig kiterjesztették a megfigyelési területet.

A Nébih ismételten felhívja az állattartók figyelmét a magas patogenitású madárinfluenza vírusának lehetséges újbóli megjelenésére, és arra kéri őket, hogy szigorúan és következetesen tartsák be a járványvédelmi előírásokat.