Donald Trump elnöksége alatt biztonságosabb volt a világ, állítja Liz Truss

Donald Trump amerikai elnök támogatását fejezte ki Liz Truss volt brit miniszterelnök, aki szerint Trump hivatali ideje alatt a világ biztonságosabb hely volt.

Liz Truss, aki Nagy-Britannia történetének legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke volt, úgy véli, hogy a világ egy hatalmas konfliktus küszöbén áll, és hangsúlyozta, hogy egy erős Amerikára most nagyobb szükség van, mint valaha. A BBC-nek adott nyilatkozatában Truss kifejtette, hogy a Nyugat ellenfelei jobban féltek Trump elnökségétől, mint a jelenlegi Joe Biden vezette demokrata kormányzattól. A volt miniszterelnök szerint Trump agresszívebb politikát folytatott volna Iránnal és Kínával szemben, és pozitívan értékelte az Ukrajnának nyújtott támogatást, példaként említve a Javelin páncéltörő rakéták vásárlásának jóváhagyását. Truss a CPAC-konferencián is beszédet mondott, ahol kijelentette: „Nem mondom, hogy minden szavával egyetértek, de azzal igen, hogy Donald Trump alatt, amikor ő volt az Egyesült Államok elnöke, a világ biztonságosabb volt.”

A konzervatív politikus továbbá elmondta, hogy a szélsőséges baloldali eszmékkel szemben kíván fellépni képviselőtársaival együtt, amelyeket veszélynek tart a nyugati társadalmakra és civilizációra nézve. Támogatásáról biztosította Nigel Farage-t is, aki a brexitpárti politikusként ismert, és Truss szerint a Konzervatív Pártban a helye, hiszen ő is hisz a konzervatív értékekben.

Liz Truss 2022. szeptember 6-án vette át a miniszterelnöki posztot Boris Johnsontól, de adócsökkentési reformtervei miatt a piacok rossz reakciója következtében Kwazi Kwarteng pénzügyminisztert kellett áldoznia, majd később teljes hátraarcot hajtott végre. A népszerűségi mutatói zuhanása és pártja mélyrepülése mellett végül október 20-án lemondott a miniszterelnöki tisztségről.