Lázár János szövetsége pert vesztett, 16 milliót kell fizetniük

A Magyar Tenisz Szövetség másodfokon is elveszítette a volt főtitkár, Richter Attila ellen indított 252 millió forintos kártérítési pert, így 16 millió forintot kell fizetnie.

A Szegedi Ítélőtábla mindenben helybenhagyta az elsőfokú részítéletet, amely ellen nem lehet fellebbezni. A bíróság szerint Richter Attila nem járt el gondatlanul, amikor aláírt egy torna rendezéséről szóló szerződést, és ezt a szövetség korábbi fideszes elnöke is jóváhagyta, arra hivatkozva, hogy a kormányban is támogatták.

Szűcs Lajos, az MTSZ előző elnöke szerint a szövetség pénzügyi helyzete miatt – többek között a magyarországi WTA-torna rendezésének lemondása miatt – olyan helyzet állt elő, hogy a béreket sem tudták kifizetni. A kormánytól 3,5 milliárd forintos támogatást kért 2020-ban, amelyből végül 2,5 milliárd forintot kapott a szövetség a konszolidációra.

A pénzügyi gondok felmerülése után Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére Lázár János vette át a szövetség irányítását, aki büntetőfeljelentést tett, és belső vizsgálatot, pénzügyi konszolidációt, valamint elszámoltatást ígért. A szövetség Richter Attila ellen indított kártérítési pert, amelyet a bíróság megalapozatlannak talált.

Richter Attila a korábbi elnök szóbeli felhatalmazása alapján, és az elnökség több tagjának tájékoztatása után írta alá a szerződéseket. A torna lemondásáról nem egyedül döntött, hanem az elnökség előzetes tájékoztatása után, és a végső döntést is az a kör hozta meg, amelyik a rendezési szerződésről döntött.

A Szegedi Ítélőtábla érdemben megvizsgálta az elsőfokú ítéletet, és helybenhagyta annak megállapításait. Richter Attila viszontkeresetében többek között ki nem fizetett, 16 havi bérét követelte, amit a bíróság indokoltnak talált.

Richter Attila szerint az egész ügy boszorkányüldözés volt, és a Magyar Tenisz Szövetség tudta, hogy nem történt szabálytalanság, mégis pert indított. Az állítás, hogy amikor lemondott a tisztségéről, a szövetség hiánya 3,5 milliárd forint volt, szerinte nem állja meg a helyét.

A Magyar Tenisz Szövetség két másik pert is indított a korábbi teniszversenyek lebonyolításáért felelős cégek ellen, amelyeket elsőfokon elveszített, de fellebbezett az ítéletek ellen. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal is nyomoz az ügyben, de az ügyben nincs nyilvánosságra hozható információ.