Kocsis Máté reagálása a Varga Juditot érintő állításokra és a NER állásosztási gyakorlatára

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Facebook-oldalán és a Telexnek adott interjúban is reagált a Telex által közzétett cikkekre, amelyek Varga Judit igazságügyi miniszter és volt férje, Magyar Péter kapcsolatát és állami állásait feszegették.

A Telex több cikkben is foglalkozott Varga Judit és Magyar Péter kapcsolatával, kiemelve, hogy Varga Judit korábban, mint európai ügyekért felelős államtitkár és igazságügyi miniszter, hogyan nyilatkozott a családon belüli erőszak témájában. A cikkekben szó esett arról is, hogy a NER hogyan viszonyult az abuzív kapcsolatokhoz, és hogy a Fideszben állítólag már évek óta tudhattak Varga Judit bántalmazásáról. A Telex megkérdezte a kormányt, hogy vizsgálták-e a minisztert ért állítólagos bántalmazásokat.

Varga Judit korábban a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló Isztambuli egyezményt hisztinek nevezte, és a Telex szerint a kormányzati kommunikáció része volt az, hogy az emberek ne higgyenek a családon belüli erőszak áldozatainak.

Kocsis Máté a közösségi médiában március végén posztolt, kritizálva a Telex egyik cikkét, amely a Hajdú Péter műsorában elhangzott interjúból kimaradt közéleti részeket elemezte. Februárban pedig a Klubrádió egy véleménycikkét vette célba, amelyet a Telex szintén tárgyalt.

A Fidesz frakcióvezetője a Telexnek adott interjúban kifejtette, hogy szerinte Magyar Péter állami állásait Varga Judit szerezte, amely állítással kérdéseket vetett fel a NER állásosztási gyakorlatával kapcsolatban. Kocsis Máté kijelentette, hogy nehezen tudja elképzelni, hogy Magyar Péternek nem Varga Judit lett volna a felesége, akkor 4-5 jó fizető állami cégnél felfigyeltek volna az ő különleges képességére. Ezzel szemben saját feleségének állami megbízását azzal magyarázta, hogy jogi munkát végzett egy projektcégben, ahol kötegenként hordta haza a dolgoznivalót, míg Magyar Péter vezérigazgató volt 7-8 millió forintért állami vállalatoknál.

Kocsis Máté a minisztériumok cáfolatára reagálva elmondta, hogy elfogadja a miniszterek válaszát, de hozzátette, hogy nekik is el kell fogadniuk, hogy joggal juthatott eszembe a gyanú, hogy van-e összefüggés a két dolog közt. A frakcióvezető később azt is hozzáfűzte, hogy ha a miniszterek úgy gondolják, akár vissza is vonja ezt az állítását, de értsék meg, a gyanú alappal fogalmazódott meg bennem.

A választások előtti helyzetről szólva Kocsis Máté kijelentette, hogy a Fidesz nem került nehéz helyzetbe, és a kampány központi témája a háború lesz, ahol egy békepárti oldal áll szemben egy háborúpárti, külföldről pénzelt baloldallal.