Józsefvárosi kisajátítások: Kocsis Máté szerint háromszoros garancia védi a lakókat

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és a korábbi józsefvárosi polgármester sajtótájékoztatót tartott, ahol kijelentette, hogy a Józsefvárosban tervezett állami kisajátítások esetében a lakók védelmét háromszoros garancia biztosítja.

Kocsis Máté szerint a sajtótájékoztatót azért szervezték, hogy tisztázzák a helyzetet és megnyugtassák a lakókat, akiket Pikó András polgármester szerinte félrevezetett azzal, hogy utcára kerülhetnek. A Fidesz frakcióvezetője furcsállja, hogy a polgármester országosan hirdeti a tüntetést, amikor ez helyi ügy, és arra kér mindenkit, hogy maradjanak távol a megmozdulástól.

A törvényjavaslat szerint az állam józsefvárosi ingatlanokat sajátítana ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) terjeszkedése érdekében. A kiszemelt ingatlanok között vannak azok a lakóépületek is, amelyeket az önkormányzat fel akart újítani. Pikó András szerint a kisajátítás 500 ember lakhatását veszélyezteti, és az önkormányzatnak október 31-ig kellene cserelakást biztosítania, de állítása szerint nincs elég lakásuk ehhez.

Kocsis bejelentette, hogy módosítani fogják a törvényjavaslatot, így az önkormányzatnak 2025. január 31-ig lesz ideje cserelakásokat ajánlani. A módosítást azzal indokolta, hogy szerinte Pikó András akadályozni fogja a lakók elhelyezését, miután elveszíti a júniusi önkormányzati választást.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a Ludovika fejlesztési terv már 12 éve tartalmazza, hogy az egyetem további épületeket venne használatba a környéken, és az önkormányzat is többször foglalkozott ezzel. Kocsis cáfolja, hogy az állam nem biztosítana garanciát a lakóknak, és azt is, hogy a VIII. kerületnek nincs elég lakása a célra. Azt ígéri, hogy hamarosan bizonyítékokat tesznek közzé, amelyek cáfolják Pikó állításait.

Kocsis Máté a DIÓ2030 felújítási program kapcsán felveti, hogy vajon megéri-e 9 milliárdot költeni két ház felújítására, és kritizálja, hogy az önkormányzat eladna néhány telket a beruházás során. Azt is kifogásolja, hogy a felújítás után nem minden lakó költözhetne vissza.

A Fidesz frakcióvezetője szerint Pikó András azért tiltakozik a kisajátítások ellen, mert már megvan, kinek adnák el az érintett ingatlanokat. Kocsis szerint a házakban élők negyedének rendezetlen a jogviszonya, és úgy véli, hogy az önkormányzat nem tudna nekik cserelakást adni, de ez már nem az állam felelőssége. Kocsis szerint a kerületben mindenki várja az NKE kampuszának fejlesztését.

Hankó Balázs államtitkár az állami kisajátítás részleteiről beszélt, és tudatos félrevezetésnek nevezte az önkormányzat kommunikációját. Az államtitkár szerint a kisajátítás miatt senki nem fog az utcára kerülni, és a kormány több garanciát is biztosít a lakóknak.

Kocsis Máté megerősítette, hogy a Diószegi utca lepusztult állapotú, és az ott lakók méltatlan körülmények között élnek, ezért szerepeltek a területek az egyetembővítési tervekben. Az NKE már korábban is terjeszkedett a környéken, és a Semmelweis Egyetem fejlesztése is hasonlóan, egyeztetve zajlik.

Végül Kocsis azt állítja, hogy sok lakó nem szeretne Budapesten maradni, és hamis az állítás, hogy vidékre költöztetnék őket. Érdeklődött, hogy milyen garanciákat ad az önkormányzat azoknak, akiket nem költöztetnének vissza, és hozzátette, hogy az állam jelentős összeget fog fizetni a kerületnek a kisajátításért. Pikó András polgármester a kormánypártok meghátrálását követően üdvözölte a bejelentést, de a tüntetést továbbra is szükségesnek tartja, mivel szerinte a módosítások nem jelentenek valódi megoldást a felvetett problémákra.