Emberölés egy halkiszedő háló miatt

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy magyar-ukrán kettős állampolgárságú férfi ellen, aki egy alig több mint kétezer forint értékű halkiszedő háló miatt ölte meg áldozatát. A Fővárosi Törvényszék ítéletében kilenc és fél év börtönbüntetést szabott ki rá.

2023 tavaszán a Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy 42 éves magyar-ukrán kettős állampolgárságú, kétgyermekes apára, Csiha Gáborra ellen, aki emberölés bűntettét követte el. A Fővárosi Törvényszék 2024. január 12-én hozott ítéletében bűnösnek találta a férfit, és kilenc év hat hónap börtönbüntetésre, valamint tíz év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az eset 2022. január 16-án történt Budapesten, a Futórózsa utcában, amikor a férfi a budapesti Centenáriumi-lakótelepen egy földszinti lakás erkélyéről lopott el egy 2.398 forint értékű halkiszedő hálót. A lopást egy szomszéd észlelte, aki az utcára ment, hogy feltartóztassa a tolvajt a rendőrség érkezéséig. Az elkövető azonban egy késsel szíven szúrta a sértettet, aki később a kórházban belehalt sérüléseibe.

Az ügyész és a védelem is fellebbezést nyújtott be az elsőfokú ítélet ellen. Az ügyész a büntetés súlyosbítását, míg a terhelt és védője a felmentést, illetve a büntetés enyhítését kérte. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség fenntartotta az ügyészi fellebbezést, és a Fővárosi Ítélőtáblához benyújtott indítványával súlyosbítást kért, a 10 éves középmértéket némileg meghaladó büntetést szorgalmazva. A férfi jelenleg letartóztatásban várja büntetőügye másodfokú befejezését.