Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetemnek ajánlotta fel a Nobel-díjával járó félmillió dollárt

Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus bejelentette, hogy a Nobel-díjával járó több mint félmillió dollárt a Szegedi Tudományegyetemnek adományozza, hogy támogassa a kiváló tanárokat és diákokat.

Karikó Katalin, aki a koronavírus elleni vakcinán dolgozó kutatócsoport tagja volt, úgy döntött, hogy a Nobel-díjért kapott pénzbeli jutalmat megosztja a jövő generációval. A díj másolatát és az összeget egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek ajánlotta fel. A kutató szerint sokan vettek részt a vakcina kifejlesztésében, ezért fontosnak tartja, hogy a díjat és annak anyagi hasznát megossza másokkal.

A Nobel-díj másolatát egy új, állandó kiállításon helyezték el, amely Karikó Katalin életútját és tudományos munkásságát mutatja be. Ez a kiállítás a szegedi egyetem tanulmányi és információs központjában nyílt meg.

Karikó Katalin a Magyar Tudományos Akadémián is tartott székfoglaló előadást nemrégiben, amelyről a hvg.hu is beszámolt. A biokémikus, kutatóbiológus vetített prezentációval kísért előadásában felidézte az mRNS-kutatás legfontosabb mérföldköveit az mRNS 1961-es felfedezésétől napjainkig, és megemlékezett a kutatásokban nagy szerepet játszó tudósokról is.

A biokémikus és munkatársa, Drew Weissman a 2023-as orvosi-élettani Nobel-díjat kapták megosztva, melynek köszönhetően egy hatékony mRNS-alapú vakcina kifejlesztése vált lehetségessé a Covid-19 ellen. Karikó Katalint 2022-ben választotta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tiszteleti tagjává.

Karikó Katalin után újabb Nobel-díjas professzora van a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE), Gérard Mourou professzor, aki 2018-ban a lézerfizika területén, az impulzuserősítési felfedezéséért kapta meg a fizikai Nobel-díjat. Mourou professzor 2024. április 11-én, egy konferencia keretében, Rovó László professzor, az SZTE rektora és Csák János kulturális és innovációs miniszter jelenlétében írta alá a Szegedi Tudományegyetemmel kötött kutatóprofesszori szerződését.

A Szegedi Tudományegyetem több mint 10 ezer munkavállalójával – ezen belül több mint 2500 oktatójával és kutatójával – mintegy 25 ezer hallgatójával Magyarország egyik legnépszerűbb, nemzetközileg is magasan jegyzett felsőoktatási intézménye. Az SZTE a Quacquarelli Symonds (QS) 2023-ban nyilvánosságra hozott, felsőoktatási intézményeket rangsoroló listája szerint Magyarország legjobb egyeteme, a világrangsorban a 601-610. helyen áll.

Az intézmény, pezsgő kulturális életével együtt a dél-alföldi régió és az ország egyik vezető kulturális, gazdasági és szellemi központja.

Karikó Katalin a tárlat megnyitóján a hallgatókhoz szólva kifejtette, bízik benne, hogy a kiállított díj, illetve az adománya révén létrehozott támogatás arra inspirálja az oktatókat és a hallgatókat, hogy a legjobbak legyenek. Tervei szerint az általa alapított díjat, a JATE-díjat, minden évben egy-egy oktató-kutató, illetve egy hallgató kapja majd meg, az elismeréseket pedig személyesen szeretné átadni.

Sajtótájékoztatóján Karikó Katalin azt mondta, hogy az elmúlt három évben ideje nagy részét reptereken, repülőkön töltötte, olyan városokban járt, melyekből semmit nem látott. A jövőben azonban munkájára akar koncentrálni. Hangsúlyozta, módosított mRNS-t készíteni nagyon olcsó és gyors. Jelenleg is több mint 250, az mRNS-technológiát alkalmazó klinikai teszt folyik világszerte. A legelőrehaladottabbak a vírusokkal szembeni oltóanyagok, így fejlesztenek vakcinát az influenza, a HIV vagy a majomhimlő ellen, de olyan baktérium vagy parazita okozta betegességek megelőzésére is mint a tbc, illetve a malária. Ígéretesek azok az eljárások, melyek több tumorban jelenlévő antigén felhasználásával készítenének vakcinát, illetve azok az egyénre szabott eljárások, melyeket az adott páciensen segítenének elkerülni a daganat kiújulását hasnyálmirigyrák vagy melanoma esetében, de keresik a megoldást a földimogyoró- vagy a poratka-allergia kezelésére is.

Rovó László rektor a Karikó Katalint köszöntő ünnepségen úgy fogalmazott, hogy a koronavírus elleni vakcinával az orvosok olyan eszközt kaptak a kezükbe, mellyel hatékonyan vehették fel a küzdelmet a pandémiával. Az oltóanyag létrehozását megalapozó - Nobel-díjjal elismert - felfedezés pedig a következő évtizedekben hatalmas változásokat hoz az egészségügyben, mert új, az életminőséget jelentős javító kezelések jelenhetnek meg.

A rektor egy egyetemi laborköpenyt ajándékozott Karikó Katalinnak. Mint mondta, az egyetem kutatóprofesszora ezt hamarosan használni is fogja, hiszen tavaly óta saját dolgozószobája van Szegeden, ugyanaz, amely egykor Szent-Györgyi Alberté volt.