Szegedi bűnszervezet-ügy: Joób Márton tagadja a vádakat

A Szegedi Törvényszéken folytatódott a tárgyalás, ahol Joób Márton szegedi önkormányzati képviselő és társai ellen bűnszervezet létrehozása és adócsalás miatt emeltek vádat. Az ügyészség szerint a vádlottak 271 millió forintos kárt okoztak az államnak.

Joób Márton, aki korábban Botka László frakciójához tartozott, és háromszoros világbajnok kenus, most független képviselőként áll a bíróság előtt. A vádak szerint egy négy megyében működő bűnszervezetet hozott létre, hogy műsorújság kiadásával és szórólapterjesztéssel foglalkozó cégét piacra tarthassa. Az ügyészség kilenc év fegyházbüntetést kért rá, de Joób ártatlanságát hangoztatja.

A tárgyaláson a bíróság Joób cégeinek korábbi adminisztrátorát hallgatta meg, aki elmondta, hogy a munkavállalói után alig fizettek járulékot, és hogy a munkájára vonatkozó utasításokat a másodrendű vádlottól kapta. A vádlottak közül hatan már korábban bűnösnek vallották magukat.

A könyvelő cég egyik alkalmazottja és annak főnöke is tanúként szerepelt, akik szerint a számviteli anyagok tartalmát nem vizsgálták, csak formailag ellenőrizték a számlákat. A könyvelő cég vezetője szerint Joób cégének, a Műsorkalauz Kft-nek a kapcsolatait is vizsgálták, de konkrét eredményekre nem emlékezett.

A másodrendű vádlott, a terjesztést végző cég vezetője is meghallgatásra került, aki elmondta, hogy nem vállalta át a képviselőtől a dolgokat, mert előreláthatólag nem felfüggesztett büntetést kapna, és mert a nyomozók által lefoglalt exceltáblákban minden benne volt. A vádlott felesége szerint egy beszélgetést hallott, amiben szóba került, hogy mit kellene átvállalnia, de erre nem válaszolt.

Joób Márton a tárgyaláson kijelentette, hogy a letartóztatásáig nem tudott az alvállalkozó cégekkel kapcsolatos rendellenességekről, és hogy nem kereste meg a terjesztőt azzal, hogy vállaljon át dolgokat. A bíróság által idézett lehallgatási felvételeken Joób ideges hangja hallható, amit azzal magyarázott, hogy nem tudta, mi van a lefoglalt számítógépen.

A képviselő szerint koncepciós per zajlik ellene, és úgy véli, hogy a terjesztő már védekezni is elfelejt, és másokat próbál befeketíteni. A nyolcadrendű vádlott is tagadta a bűncselekmények elkövetését, és azt állította, hogy a bűncselekményeket az alvállalkozóknál kell keresni.

A következő tárgyalási napot június 20-ra tűzte ki a Törvényszék.