Izrael "okos válaszcsapásra" készül az iráni támadásra

Izrael "okos válaszcsapást" tervez a hétvégi támadásra, amely területét érte – jelentette be Herzi Halevi tábornok, az izraeli haderő vezérkari főnöke, és ezt Benjamin Netanjahu kormányfő is megerősítette. A Nevatim légibázison tett látogatása során Halevi tábornok kijelentette, hogy lesz válaszintézkedés a Times of Israel cikke szerint. Netanjahu kormányfő egy zártkörű megbeszélésen elmondta, hogy „okos választ” kell adni a perzsa állam légicsapásaira.

A tábornok méltatta az IDF munkáját és az Amerikai Egyesült Államok segítségét a támadás elhárításában. "Előre tekintünk, vizsgáljuk a lehetőségeket, de ilyen sok rakéta, cirkálórakéta, drón kilövése Izrael állam területe ellen választ fog kapni" – fogalmazott Halevi. Ezt a kijelentést később egy angolnyelvű, nyilvánosan közzétett videóüzenetben is megerősítette. Azonban azt nem részletezte, hogy a válaszcsapás katonai jellegű lesz-e, vagy valamilyen aszimmetrikus ellenintézkedést terveznek.

A Channel 12 nevű izraeli hírcsatorna névtelen forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az izraeli háborús kormány „kemény válaszcsapást” tervez Irán ellen, de olyan jellegűt, amely nem provokál ki regionális háborút. Az ellenintézkedés az Egyesült Államokkal koordinálva történik majd.

Az NBC négy, amerikai kormányhoz köthető forrása szerint Izrael nem közvetlenül Irán területén fog csapást mérni, hanem Szíriában és Libanonban támad majd Iránhoz, illetve a Hezbollahhoz köthető célpontokat. Az amerikai tisztviselők szerint Izrael lehetséges válaszcsapásainak terveit még az iráni támadás előtt megkapták, és mivel a vasárnapi akció nem okozott lényeges kárt Izraelnek, valószínűleg egy limitáltabb forgatókönyv mellett döntött Jeruzsálem. Az Egyesült Államok nem fogja segíteni Izraelt az ellencsapásban, és amennyiben Izrael komoly, Irán elleni válaszcsapást tervez, Amerika erről biztosan időben tudni fog, mert egy ilyen megtorlás az egész Közel-Keletre nézve destabilizáló lehet. Ilyen tájékoztatást azonban Amerika nem kapott.

A háborús kabinet üléséről kiszivárgott információk szerint a kormány azt tervezi, hogy a válaszcsapás előtt tájékoztatja az Egyesült Államokat a küszöbön álló műveletről, hogy a térségben tartózkodó amerikai csapatoknak legyen elég idejük felkészülni az esetleges iráni reakcióra. Irán a két ország konfliktusának történetében először támadást indított Izrael ellen, és nem hivatalos értesülések szerint a perzsa állam hadserege vasárnapra virradóra 185 drónt, 36 manőverező robotrepülőgépet és 110 föld-föld rakétát indított, ezek túlnyomó többségét az izraeli védelmi erő még az ország légterén kívül lelőtte.