Izrael válaszcsapásra készül az iráni támadás után

Az izraeli haderő vezérkari főnöke, Herzi Halevi tábornok bejelentette, hogy Izrael válaszolni fog a hétvégi, országuk területét ért iráni támadásra.

A Nevatim légibázis volt az egyetlen helyszín, ahol a vasárnapi támadás károkat okozott. Halevi tábornok kijelentette, hogy Izrael válaszintézkedéseket fog foganatosítani, amelyeket a Times of Israel számolt be, és amelyre a Portfolio hívta fel a figyelmet.

A tábornok dicsérte az IDF munkáját és az Egyesült Államok nyújtotta segítséget a támadás elhárításában. Kiemelte, hogy Izrael állam területe ellen indított rakéta-, cirkálórakéta- és dróntámadások választ fognak kapni. Halevi tábornok hangsúlyozta az IDF készenlétét az Irán és a terrorizmus megbízottjai által jelentett fenyegetésekkel szemben, és azt, hogy folytatják küldetésüket Izrael Állam védelmében.

A vezérkari főnök kijelentéseit egy angol nyelvű, nyilvánosan publikált videóüzenetben is megerősítette.

Halevi tábornok nem részletezte, hogy a válaszcsapás katonai jellegű lesz-e, vagy Izrael aszimmetrikus ellenintézkedéseket tervez. A Channel 12 izraeli hírcsatorna névtelen forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az izraeli háborús kormány „kemény válaszcsapást” tervez Irán ellen, de olyan módon, amely nem vezet regionális háborúhoz. Az ellenintézkedés az Egyesült Államokkal együttműködve valósulhat meg, mivel az USA nyíltan kijelentette, hogy nem támogat egy Irán területe elleni katonai akciót.