Lecsapott a hidegfront és ezt most szó szerint megfizetjük

Hétfőn az ország egész területére megérkezett a lehülés, a hidegfront. A dolog különös pikantériája, hogy az október 15-től kezdődött kedvezményes H tarifás fűtési idény pont hétfőn, azaz április 15-én zárult. A hidegebb időjárás tartósan velünk marad, ugyanakkor a jutányos árszabás idén legközelebb csak ősszel lesz megint elérhető.

Hétfőn lecsapott a hidegfront, Győr-Moson-Sopron és Vas vármegye térségében felhőszakadásszerű eső és jégeső zúdult le. A hideg levegő beáramlása után több Celsius-fokot visszaesett a hőmérséklet. Ahogy korábban megírtuk, a lehűlés tartósan velünk lesz, hiszen kedden többnyire borult lesz az ég, és erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. A hidegfront tovább terjeszkedett a déli tájak felé, így egyre több helyen várható eső és zápor.

Sokan vették ezt tudomásul egykedvűen, ám vannak, akiknek igencsak fájó dátum lett ezzel április 15. Pont hétfőn ért véget ugyanis az október 15-ől kezdődő H tarifás fűtési idény. Már foglalkoztunk azzal, hogy a 2010 óta elérhető kedvezményes áramdíjszabást azért hozták létre, hogy azzal lehessen működtetni a fűtési idényben a hőszivattyúkat, a klímákat és a megújuló energiaforrásokból kiépített fűtési rendszereket. Az egész országban elérhető a fűtési időszakban, vagyis október 15-től április 15-ig.

A díja kilowattóránként 23,5 forint, és a H árszabás esetén a fűtési idény fogyasztására nem kerül alkalmazásra lakossági piaci ár, azaz nincs korlátozva a fogyasztás. A H tarifa a hőszivattyús elven működő, megújuló energiát hasznosító berendezésekre igényelhető, amiknek a fűtési jósági foka legalább 3,4 (SCOP/A, azaz a szezonális jósági foka mellett ≥3,4, azaz 1 kW felvett energiából legalább 3,4 kW-nyi fűtési hőenergiát képesek előállítani). Az MVM többször – az energiaválság közepén is – figyelmeztetett, a H árszabás lényege a környezetkímélő, megújuló energiaforrást használó fűtési technológiák támogatása.

Tehát két nagyon nagy előnye van:

  1. Alacsony a díjszabása, hiszen a 2022. augusztus 1-től alkalmazott rezsiszabályok értelmében a hőszivattyús áramtarifa díja nem változott, továbbra is mintegy 23,5 Ft/kWh.
  2. Nem vonatkozik rá átlagfogyasztási korlátozás sem, tehát bármennyit is fogyaszt a hőszivattyúnk vagy a klímánk, a 23,5 forintos kWh-árat fizetjük a fűtési időszakban.

Ám most leszögezhető, a hidegfronttal egyszerre érkezett meg a H tarifás fűtési idény vége is. Azaz mostantól a 35 forintos piaci árat fizetik a H tarifás fogyasztók is, ha pedig ez a mérőóra is átlépi az átlagfogyasztás mértékét, azaz a 2523 kilowattóra/évet, akkor már 70 forinttal kell számolni. Ez pedig egy hidegebb szeptember, vagy október esetén jelentős összegeket vehet ki a családok pénztárcájából.

A Kiderül előtejezése szerint az átvonuló hidegfront csapadékot, szelet és jelentős lehűlést is hoz. A héten marad a hűvös, változékony időjárás. A HungaroMet előrejelzése szerint kedden többnyire borult lesz az ég, de a déli, délkeleti tájakon az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett még kisüthet a nap. És a nyáriasan meleg időnek egy ideig búcsút inthetünk, a markáns lehűlést hozó front hatására keddre jelentősen visszaesik a hőmérséklet.