Az énekesnő, aki eladta a hangját

Helena H., a feltörekvő svájci származású énekesnő, aki a Microsoft "Cortana" hangasszisztensének svájci-német hangját adta, 3000 dollárért, azaz körülbelül 1 millió forintért adta el hangját a vállalatnak, most azonban úgy érzi, hogy hangját több helyen is felhasználják az ő engedélye nélkül.

Helena, aki az Egyesült Államokban él és dolgozik, és négy nyelven beszél, a világjárvány alatt adta el a hangját a Microsoftnak 3000 dollárért. A TikTok-on osztotta meg követőivel, hogy hangját több különböző platformon is hallhatja. "Bár vicces üzeneteket kapni a barátaimtól, akik egy hamburgerezőben, villamoson hallanak, számomra ez főleg egy dolgot jelent: állandó emlékeztető, hogy 3000 dollárért eladtam a hangomat, és hogy mindenki azt csinál vele, amit akar" - mondta a videóban, ami több mint 100 ezer megtekintést ért el.

Gaudenz Loosert, a svájci 20 Minuten főszerkesztő-helyettese elmondta, hogy a TikTokon látta a videót, és bár nehéz volt elérni Helenát, mivel Amerikában él, végül válaszolt a kérdéseikre. A Microsoftot is megkeresték az ügyben, de a vállalat nem erősítette meg a tényállást, csupán hangsúlyozta a mesterséges intelligencia felelősségteljes felhasználását és a felvételek szintetikus hangokhoz való felhasználásáról való tájékoztatást és beleegyezés kérését.

Helena feltehetően nem olvasta el megfelelően az apró betűs részt, és most megbánta az üzletet. "Nem tudom, mit tegyek. Nem hiszem, hogy bármit is tudnék csinálni. A Microsoft volt az egyik első nagy ügyfelem" - nyilatkozta a lány a svájci lapnak.

Jürg Walpen, a Dreamlab Technologies kommunikációs vezetője szerint az eset rávilágít arra, hogy a szabályozóknak és jogászoknak mire kell figyelniük. Helena hangja most a Microsoft "Azure AI Speech" hangalapú asszisztensének és a "Text to Speech" alkalmazásnak hangjaként szolgál, ami azt jelenti, hogy bármit mondathatnak vele. Egy svájci rapper, Jule X például egy dalához pornóhirdetésekből származó, sértő svájci kijelentéseket tartalmazó reklámblokkot is felhasznált.

A 31 éves nőt sokan támogatják a közzétett videója alatt, de vannak, akik gúnyosan hívják fel a figyelmet az apró betűs részek fontosságára. "Fájdalmasan hangzik, hogy nincs kontroll. Sajnálom, hogy ezen mész keresztül" - írták neki.

A cikk szerzője: Bozóky Hanna.