Gigi, a boxer kölyök új orrkapcsolata

Egy forradalmi beavatkozást hajtottak végre Gigi, a négyhónapos boxer kölyökön az Állatorvostudományi Egyetem szakemberei, amely során 3D-s nyomtatással készült orrjáratokat ültettek be az állatba.

Gigi története szerető családban kezdődött, de hamarosan kiderült, hogy a kiskutya nehezen veszi a levegőt, fuldoklik. Az állatorvosok először nem azonosították a probléma forrását, de a Noé Állatotthon segítségével Dr. Simon Csilla és csapata végül 3D-s rekonstrukció alapján felfedte, hogy Gigi orrjáratai megrongálódtak egy korábbi harapás következtében.

A kutya orrjáratai összenőttek, ezért csak szájon át tudott lélegezni, ami hosszú távon nem fenntartható a kutyáknál. Az Állatorvostudományi Egyetem speciális orvoscsapata, amely komplex esetek kezelésére specializálódott, vállalta a műtétet. Együttműködve egy implantátumokat gyártó céggel, 3D-s nyomtatással készítették el a személyre szabott titánium orrjáratokat.

Dr. Ipolyi Tamás, aki az implantátum beültetését végezte, elmondta, hogy az összecsontosodott orrjáratokat eltávolították, és egy titánhálót helyeztek az orrhátra, amelynek segítségével remélik, hogy Gigi ismét képes lesz normálisan lélegezni. Mivel a kutya még fiatal, fennáll a lehetőség, hogy a kötőszövetek újra megtöltik az orrjáratot, de az orvosok bíznak benne, hogy ez nem következik be és nem lesz szükség további műtétekre.

A műtét sikeres volt, és Gigi már a következő napon játékosan viselkedett, de a teljes felépülés még időt vesz igénybe. Az állatotthon és az orvosok szerint is komplikációmentes volt a beavatkozás, de Gigi állapotát továbbra is figyelemmel kísérik, hogy az implantátum ne sérüljön, és a kutya megfelelően regenerálódjon. Gyógyulása után ideiglenes befogadóhoz kerül, ahol egy szerető családra vár, ahol végleges otthonra találhat.

Az implantátumok használata az orvostudományban egyre elterjedtebb, és nem csak az állatgyógyászatban, hanem az emberi orvoslásban is fontos szerepet töltenek be. Besenczi Árpád, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója is implantátumra vár, miután egy színpadi balesetben súlyosan megsérült az ujja. A színésznek, aki a balesetet követően humorral kezeli a helyzetet, még mindig hetente kórházba kell járnia kontrollra, és bár a mindennapi életben már nem okoz gondot az ujjának hiánya, az esztétikai javításra szolgáló műanyag implantátumot még nem kaphatja meg, mivel az ujjának gyógyulása lassabb a cukorbetegsége miatt.

Besenczi Árpád esete is mutatja, hogy az implantátumok és a modern orvostudomány előrelépései milyen fontosak lehetnek a sérülések utáni életminőség javításában. Az ilyen beavatkozások nemcsak a fizikai gyógyulást segítik elő, hanem a pszichológiai felépülést is támogatják, lehetővé téve a sérültek számára, hogy visszatérjenek a mindennapi tevékenységeikhez és a társadalomba.