Gegesy Ferenc: Polgármesteri indulásom egy ferencvárosi hiba tünete

Gegesy Ferenc, az egykori szabaddemokrata politikus úgy véli, hogy a ferencvárosiaknak a látványpolitizálás és a konfrontatív városvezetési stílus helyett érdemes lenne a szakmai alapokhoz visszatérni.

Gegesy Ferenc, aki húsz évig volt Ferencváros polgármestere, váratlanul tért vissza az önkormányzati politika első vonalába. Az interjúban elmondta, hogy a politikai visszatérést nem tervezte, de a jelenlegi politikai erők meggyőzték arról, hogy ismét megméreti magát a polgármester-választáson, 14 év kihagyás után. A kerületet vezető koalíció teljesítményét kritikusan értékelve, megbocsájthatatlan hibának tartja az elmúlt évek irányvonalát, és változást sürget. Az állammal kialakítandó kapcsolatokban realista elvárásokat támaszt, és a ferencvárosi atlétikai világbajnokság hozadékait is megkérdőjelezi.

Gegesy a 2010-es választási vereségét követően távolodott el a politikától, de most úgy érzi, hogy a távolságtartásnak pozitív hatásai is voltak. A ferencvárosi Fidesz januárban sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy kilépett az önkormányzat tanácsadói sorából, és elismerte szakmai munkáját. Gegesy szerint az elmúlt 4,5 évben a kerület rossz irányba haladt, és a belső konfliktusok nem csitultak el. A testületi többség által a kisebbségi vélemények félresöprését és a városvezetői oldalon belüli kommunikációs hiányosságokat kifogásolja.

A DK, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és három ex-momentumos ferencvárosi képviselő felkérésére válaszolva Gegesy elmondta, hogy nem akarta nyilvánosságra hozni a tanácsadói pozícióból való távozását, de a hír kiszivárgott, és ezután keresték meg a jelöltség felkérésével. Baranyi Krisztina kommunikációs hiányosságai miatt a képviselők úgy döntöttek, hogy külön indulnak, és ők kérték meg Gegesy-t az indulásra, amit a múlt héten elfogadott.

Gegesy szerint az elmúlt években szakmai szempontokat ajánlott a polgármester asszonynak, de ezeket többször nem fogadta meg. Példaként említette az Ecseri úti metrókijáró felszíni rendezését, ahol szerinte a költségek és a lakhatási körülmények javításának szükségessége közötti egyensúly nem volt megfelelő.

Az állammal folytatott tárgyalások során Baranyi Krisztina sikeresnek bizonyult, de Gegesy szerint a kerület sikere nem a vezető sajtóban megfogalmazott véleményétől függ. A kerületi fejlesztésekben inkább a saját erőforrásokra támaszkodna, de az uniós vagy kormányzati pénzekhez való hozzáférés lehetőségét is megköszönné.

A parkolási rendszer egységesítését és a BKK irányítása alá helyezését támogatja, és úgy véli, hogy a kerületek közötti egyeztetés hiánya akadályozza az egységesítést.

Gegesy Ferenc a választóknak azt üzeni, hogy emlékezzenek vissza, hogyan fejlődött a kerület a polgármestersége alatt, és hogy a városrehabilitatciós munkát vele újra fel lehet gyorsítani. Politikai kritikát nem kíván gyakorolni, és nem lesz partner az ilyen jellegű ellentétek élezésében.

A 74 éves korát betöltött Gegesy Ferenc úgy érzi, még van ereje a politikai kihívásokhoz, és bízik abban, hogy az új politikai viszonyok között is megállja a helyét. Az ellenzéki szövetségek más kerületekben is formálódnak, például az I. kerületben, ahol a Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd és a Várunk Közéleti Egyesület közösen támogatja V. Naszályi Márta polgármester újraválasztását, hogy megvédjék az eddigi eredményeket és megállítsák "a Fidesz budavári dúlását" a június 9-i önkormányzati választáson.