Párizs küzd az oroszbarát dezinformációs kampányokkal

Franciaországot elöntötték az álhírek és a propaganda az uniós választások előestéjén, amelyek ellen a biztonsági hatóságok küzdenek – hívta fel a figyelmet Jean-Noël Barrot francia Európa-ügyi miniszter.

Jean-Noël Barrot, Franciaország Európa-ügyi minisztere a Politico Tech & AI Summit rendezvényén beszélt arról, hogy az ország biztonsági hatóságai dezinformációs hullámokkal szembesülnek a júniusi európai választások előtt. A miniszter szerint a hagyományos médiát és a hivatalos minisztériumi honlapokat hamisítják meg, és a közösségi médiában is fokozódik a hamis fiókok aktivitása. Barrot kiemelte:

Az elmúlt hat hétben nem volt olyan hét, hogy ne lett volna Franciaországot érintő összehangolt dezinformációs kampány.

A Viginum, amely külföldi dezinformációs honlapokat figyel meg, februárban arról számolt be, hogy Franciaországban, Németországban és Lengyelországban egy dezinformációs kampányt észlelt, amelyet "Portal Kombatnak" nevezett el, és amely Oroszország ukrajnai inváziójának második évfordulójához, valamint a közelgő júniusi uniós választásokhoz kapcsolódik. Tavaly júniusban egy másik, "Doppelgangernek" nevezett orosz dezinformációs kampányt is lelepleztek, amelynek célja az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás aláásása volt.

A Voice of Europe csatorna szankciói

Márciusban a cseh hatóságok szankciókat rendeltek el a prágai székhelyű Voice of Europe weboldal ellen, amelyet azzal vádoltak, hogy a Kreml propagandáját terjeszti. A csatorna két vezetőjét, köztük Viktor Medvedcsukot, Vlagyimir Putyin orosz elnök régi szövetségesét, szankciókkal sújtották.

A közösségi médiavállalatok, mint a Meta és a Google, az elmúlt hetekben eltávolították a Voice of Europe csatornáit, de a hálózat továbbra is aktív az X-en és a Telegramban. A weboldalukat a korábbi napokban sikerült helyreállítaniuk.

Vera Jourová, az Európai Bizottság médiáért és dezinformációért felelős alelnöke szerint az uniós hatóságok felülvizsgálhatják az uniós szintű szankciókat, amelyek után a nemzeti kormányok feladata lenne a Voice of Europe platformjainak elvétele és leállítása.