Befalazott 1944-es iratok tárják fel a zsidólakásokért folyó harcot Budapesten

Egy budapesti lakás felújítása során kerültek elő azok a dokumentumok, amelyek részletesen bemutatják, hogyan zajlott a budapesti zsidók kiürítése és lakásaik másoknak történő kiosztása a második világháború idején.

A Kossuth téren található ingatlanban, amely a háború alatt lakásügyi irodaként működött, egy fal bontása során bukkantak a befalazott iratokra. Az RTL Híradó riportjából kiderül, hogy a dokumentumok több ezer oldalnyi információt tartalmaznak a zsidók kiürítéséről és az üresen maradt lakások új lakóinak kijelöléséről.

A lakás tulajdonosai, akik történészek, a Levéltár segítségét kérték a 2015-ös felújítás során előkerült iratok azonosításához. Akkor még újságpapírnak hitték a leleteket, de kiderült, hogy valójában adatszolgáltatási ívekről van szó, amelyeket 1944-ben, a német megszállást követően töltöttek ki.

Ezen ívek segítségével azonosították, hogy a budapesti társasházakban hány zsidó és hány keresztény tulajdonos vagy bérlő lakik, ami alapján kijelölték a sárga csillagos házakat. A zsidó lakosságnak ezekbe a házakba kellett költöznie. A Levéltár munkatársai már a korábbi leletek alapján is sejtették, hogy további dokumentumok lehetnek elrejtve a házban.

Idén februárban igazuk is beigazolódott, amikor újabb iratok kerültek napvilágra, amelyek a lakásügyi kormánybiztosság napi tevékenységét dokumentálják. Az összeírások után kiürült zsidó lakásokra bárki jelentkezhetett, és a Fővárosi Önkormányzat valamint a levéltár keddi sajtótájékoztatóján bemutatták ezeket a kérelmeket.