A Föld egyik legkülönlegesebb vulkánja: az Ol Doinyo Lengai

Az Ol Doinyo Lengai vulkán Tanzánia északi részén, a Nagy-hasadékvölgyben található, és az egyetlen ismert aktív vulkán a Földön, amely szénalapú, natrokarbonatit lávát bocsát ki.

Az IFLScience szerint ez a vulkán a Föld, sőt talán az egész Naprendszer egyik legfurcsább vulkánja. A tűzhányó északi kráterében fekete, viszonylag hideg, olajszerű láva látható, amely messziről nézve mégis tipikus vulkáni jelenségnek tűnhet. A legtöbb vulkán szilikátásványokban gazdag lávát termel, melynek olvadáspontja 900 Celsius-fok fölött van, azonban az Ol Doinyo Lengai lávája már 540 Celsius-fokon létrejön, mivel kevés szilícium-dioxidot, de annál több karbonátásványt tartalmaz. A szilícium-dioxid hiánya miatt az anyag rendkívül viszkózus, és kitöréskor motorolajra emlékeztető olvadék áramlik ki belőle.

A vulkán intenzív kitöréseit az anyagban lévő oldott szén-dioxid és más gázok okozzák, amelyek pezsgőhöz hasonlóvá teszik a lávát. A 2962 méter magasan fekvő Ol Doinyo Lengai két kráterrel rendelkezik, de csak az északi kráter produkál kitöréseket. A legutóbbi kitörés 2017 áprilisában kezdődött, és a 2024. márciusi jelentések szerint még mindig tart.

2009-ben végzett gázmintavétel során a kutatók megállapították, hogy a helyi gázok összetétele megegyezik az óceáni középhegységek mentén kibocsátott anyagokkal, annak ellenére, hogy a vulkán a szárazföld belsejében helyezkedik el, távol a mélytengeri hegyvonulatoktól. Ez arra utal, hogy a szénben gazdag láva a Nagy-hasadékvölgy alatti felső köpenyben, a bolygó kérge alatti vaskos rétegben rejlő ásványok megolvadásával jön létre. A régió tektonikailag mintegy 25 millió éve aktív, és a bolygó egyik legérdekesebb geológiai forró pontjának számít.