Új óriáskenguru fajokat fedeztek fel Ausztráliában

A Flinders Egyetem kutatói három kihalt óriáskenguru fajt azonosítottak Ausztráliában és Új-Guineában talált fosszilis maradványok alapján.

Az ausztrál és új-guineai területeken talált fosszilis leletek alapján a kutatók három új fajt azonosítottak a kihalt Protemnodon nemzetségből. A Protemnodon viator, a Protemnodon mamkurra és a Protemnodon dawsonae nevű fajok öt és negyvenezer évvel ezelőtt élhettek a mai Ausztrália, Tasmánia és Új-Guinea területén.

A paleontológusok szerint ezek az óriáskenguruk a mai szürke óriáskengurukhoz hasonlíthattak, de testesebbek és izmosabbak voltak. Egyes fajok súlya elérhette az 50 kilogrammot, míg mások, mint például a Protemnodon viator, akár 170 kilogrammot is nyomhattak.

Az öt évig tartó kutatás során a tudósok brit, amerikai és új-guineai múzeumokban található fosszíliákat vizsgáltak, összesen 14 kollekciót tanulmányozva világszerte. A fosszíliákat a dél-ausztráliai Callabonna-tó medrében talált ősi erszényes és kengurumaradványokkal hasonlították össze.

A Protemnodon viator a legnagyobb méretű faj volt, erősebb csontozatú és izmosabb, mint a vörös kenguru, és feltehetően Ausztrália középső részén élt. A Protemnodon mamkurra kisebb termetű volt, és Ausztrália déli partvidékén, Tasmánia hegyeiben, valamint Új-Dél-Wales keleti partjain fordulhatott elő. A Protemnodon dawsonae fajról kevesebbet tudnak, de feltehetően a két másik faj elődje lehetett.

A kutatók szerint a három faj körülbelül 40 ezer éve halt ki, azonban az okokat nem sikerült tisztázniuk. Nem találtak bizonyítékot arra, hogy valamilyen nagy éghajlati esemény vagy vadászat miatt pusztultak volna el. A Protemnodon nemzetség első fajait 1874-ben Richard Owen brit természettudós határozta meg, de későbbi tanulmányok részben cáfolták az ő leírásait.