Őskáosz Európa légterében: sorra zárnak be a repterek

Egymástól függetlenül két forgalmas repülőteret is le kellett zárni. Dubajban az időjárás miatt térítik el a járatokat, míg Angliában egy gyanús tárgy miatt kellett lezárni a légi közlekedést.

A Dubaji nemzetközi repülőtér X oldalán keresztül tájékoztatta az utasokat, hogy a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt más helyszíneken kell leszállniuk a járatoknak. "Az érkező járatokat ma este ideiglenesen átirányítjuk, amíg az időjárási körülmények javulnak. Az induló járatok továbbra is közlekednek" - közölték a bejegyzésben. Hozzátették, hogy jelenleg a partnereikkel együttműködve igyekeznek helyreállítani a közlekedést és minimalizálni az utasokat érintő kellemetlenségeket.

A birminghami repülőteret szintén le kellett zárni, miután egy gyanús tárgyat találtak a reptérre visszatérő Aer Lingus Belfastba tartó járatán. A repülőt visszahívták és leszállították, majd a rendőrség átkutatta és megvizsgálta a jelentett tárgyat, megállapítva, hogy egyáltalán nem jelent veszélyt. A West Midlands-i rendőrség kedden helyi idő szerint 16:00 körül érkezett a helyszínre, és a repülőtér két órával később újra megnyitotta kapuit. Az Aer Lingus közölte, hogy a be nem jelentett tárgy nem jelentett biztonsági kockázatot, és csapataik dolgoznak az érintett utasok elhelyezésén. A repülőtér szóvivője hozzátette, hogy a repülőgép biztonságosan landolt, és minden utazni szándékozó ügyfélnek a repülőtérre kell mennie, és a szokásos módon becsekkolnia.

Az easyJet brit fapados légitársaság is szerepel a hírekben, hiszen nemrég újraindították járataikat Izraelbe, de az újabb támadások miatt most újra megszüntették őket, és ez a helyzet várhatóan október végéig fennmarad.

A környéket is megbénította a reptér leállása

A vonatközlekedés a közeli Birmingham nemzetközi vasútállomáson is leállt, és a West Midlands Railway megerősítette, hogy ez a repülőtéren történt incidens miatt történt. A Network Rail közölte, hogy 18:20 körül az összes vasútvonalat újra megnyitották, de körülbelül este hétig fennakadások várhatóak. Joanne Roberts és kétéves kislánya az Egyiptomba tartó repülőgépen ragadtak, amelynek a birminghami repülőtérről 15:25-kor kellett volna indulnia. Roberts elmondta, hogy három óra óta a repülőgépen voltak, és csak a közösségi médián keresztül értesültek a helyzetről. A repülőgép személyzete vizet, Sudokut és színezőt osztogatott a gyerekeknek, és azt ígérték, hogy 20 percenként tájékoztatnak az utasokat.

18:10 körül Roberts a BBC-nek elmondta, hogy a légitársaságok személyzete közölte az utasokkal, hogy a kifutópálya hamarosan újra megnyílik. A tavaly közzétett adatok szerint 2022-ben több mint 10 millió utas utazott a birminghami repülőtéren keresztül.