Lecsapott az eső az országra, több vármegyére is kiadták a figyelmeztetést

Kedden túlnyomóan borult idő várható, sokfelé esővel és záporral, melyet viharos széllökések és zivatarok kísérhetnek, több vármegyére is kiadták emiatt a figyelmeztetést. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 14 fok között alakul, de a délkeleti tájakon a déli órákra 20 fok fölé is emelkedhet, ezt követően ott is folyamatosan hűlni fog a levegő.

Hétfő délután a hidegfront Magyarország északnyugati részét érte el, Győr-Moson-Sopron és Vas vármegye térségében felhőszakadásszerű eső és jégeső zúdult le, melynek következtében több Celsius-fokot esett vissza a hőmérséklet. Kedden a hidegfront déli irányba terjeszkedik tovább, így egyre több helyen lehet számítani esőre és záporra.

A Nyugat-Dunántúlon nagyobb mennyiségű csapadékra kell felkészülni, az északnyugatira forduló szelet pedig több helyen élénk, olykor erős lökések kísérhetik. A déli, délkeleti tájakon még kisüt a nap az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett, ott főleg záporok várhatók, a délkeleti határvidéken esetleg egy-egy zivatar is valószínű.

A HungaroMet veszélyjelzése szerint zivatar miatt elsőfokú, citromsárga riasztás van érvényben Békés és Csongrád-Csanád vármegyében. Emellett eső miatt Vas vármegyére, a széllökések miatt pedig Baranya és Bács-Kiskun vármegyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése alapján a keddi erős hidegfronti hatás fejfájást, szédülést és görcsös panaszokat okozhat, valamint a hő- és komfortérzet csökkenésével járhat. Késő este 5 és 10 fok közötti hőmérsékletre lehet számítani.

Szerdán a Dunántúlon felhőátvonulásokra kell számítani, a Dunától keletre még vastagabb lesz fölöttünk a felhőzet. Kezdetben délen, délkeleten fordulhat elő kisebb eső, a délutáni órákban elszórtan, nagyobb számban a Dunántúlon lehetnek záporok, nyugaton néhol zivatarok. Az északnyugati, északi szél sokfelé megerősödik, a maximum többnyire 12 és 17 fok között várható.

Csütörtökön a keleti határ mentén eső eshet, máshol elszórt záporok, néhol zivatarok lehetnek a napos időszakok mellett. Az északi szelet sokfelé erős, néhol viharos lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 7 fok között várható, szélcsendes fagyzugokban 0 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11 és 16 fok között alakul.

Pénteken változóan felhős idő várható általában többórás napsütéssel, helyenként záporral, néhol zivatarral. Sokfelé megélénkül az északi, északnyugati szél. Hajnalra általában 0, +6 fok közé süllyed a hőmérséklet, de a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken -1, -3 fokot is mérhetnek. Délután 11, 16 fok lesz a jellemző, és hétvégén sem jön jelentősebb felmelegedés, gyakran szeles időre számíthatunk elszórt esővel, záporokkal.