Az első lakásukat vásárlók aktivitása megduplázódott

Az ingatlanvásárlók ötöde szerződött 2024 első negyedévében első otthonára, a Duna House adatai szerint. A fővárosi lokáció a legnépszerűbb, de Pest és Bács-Kiskun vármegye is vonzó célpont. A CSOK Plusz és a kedvező gazdasági feltételek is hozzájárulnak az ingatlanszerzéshez.

A Duna House értékesítési adatai alapján az ingatlanvásárlók ötöde választotta első otthonaként a fővárost, míg Pest és Bács-Kiskun vármegye is népszerű volt az első lakást vásárlók körében. A vásárlókat a csökkenő kamatpálya és a javuló gazdasági helyzet mellett a 10%-os önerő lehetősége, valamint a CSOK Plusz és az illetékmentesség is támogatta az ingatlanszerzésben.

A tavalyi év ingatlanpiacát jelentősen befolyásolta az otthonteremtési támogatások változása, amely a gyenge keresletet fokozódó érdeklődéssé alakította át. A részletszabályok pontosítása pedig még 2023-ban ösztönzött cselekvésre, ami a tranzakciószámok növekedését eredményezte.

2024 januárjától a CSOK Plusz kedvezményes támogatási feltételei, részleges tartozáselengedése, teljes illetékmentessége és a 10%-os önerőkötelezettsége hozott trendfordulót a piacon. A Duna House adatai szerint az ügyfelek körében erősödő érdeklődés tapasztalható a megújult otthonteremtési támogatási rendszer iránt, és az idei első negyedévben a hiteleknek szinte pontosan a hatodában, 16,7 százalékban éltek az új támogatási lehetőséggel.

A fővárosi tranzakciók között az első lakásukat vásárlók aránya idén márciusban közel duplájára, 26%-ra emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A negyedéves adatok szerint a vásárlói kör aktivitása 29%-ot ért el, és az ingatlanvásárlásra szánt összeg átlagosan 42,5 millió forint volt, ami 51 négyzetméter alapterületű ingatlanra volt elegendő Budapesten, 1 százalékkal kevesebbet, mint 2023 elején, és 4 négyzetméterrel kisebb, mint tavaly.

A fővárosban a tégla építésű lakások voltak a legnépszerűbbek, míg a kevesebb összeggel rendelkezők a panellakásokat részesítették előnyben, 39,9 millió forintból, 55 négyzetméteres ingatlanokat vásárolva. Pest megyében és Bács-Kiskun vármegyében is aktívak voltak az első lakást vásárlók, ahol átlagosan 43,3 millió, illetve 29,4 millió forintért nagyobb alapterületű ingatlanokat szereztek. Vidéken 32,6 millió forintból veszik átlagosan az első lakást, melyek átlagosan 80 négyzetméteresek voltak.

A vásárlók korosztálya igen széles spektrumot ölelt fel, a 20 év alattiaktól a 60 év felettiekig. A legtöbben a 20 év alattiak és a 30-40 év közöttiek közül vásároltak első lakást 2024 első negyedévében, mindkét korcsoportból 24-24 százalékban.

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője szerint, bár a CSOK Plusz jelentős segítséget nyújt az otthonteremtésben, a gazdasági helyzet javulása és a csökkenő hitelkamatok is támogatják azokat, akik nem jogosultak a CSOK Pluszra. Az idei év elejétől a Csok Plusz program megdobta a keresletet, és az infláció csökkenése is hozzájárult a lakások iránti érdeklődés növekedéséhez.