Donald Trump elaludt a saját tárgyalásán – kétszer

Donald Trump amerikai elnökjelölt a manhattani bíróságon többször is elbóbiskolt a hallgatási pénzes tárgyalásának első napján, amit a jelen lévő újságírók is észrevettek. Az "Álmos Don" becenévvel illették a közösségi médiában, ami Joe Biden "Álmos Joe" becenevének átalakítása.

A New York Times riportere, Maggie Haberman számolt be először Trump kimerültnek tűnő viselkedéséről, aki szerint az exelnök feje folyamatosan leesett, és a szája elernyedt. Haberman később azt is megjegyezte, hogy Trump visszarázódott az ébrenlétbe, miután észrevette az ügyvédje által átadott jegyzeteket. Több más riporter, köztük a Reuters munkatársa, Jack Queen és a Courthouse News riportere, Erik Uebelacker is hasonló megfigyeléseket tett. Queen szerint Trump inkább "bóbiskolt", semmint "szundikált", míg Uebelacker azt írta, hogy Trump "elbóbiskolt... az álla épp csak a mellkasára esett, aztán a feje visszarándult". Stewart Bishop, a Law360 riportere is megerősítette, hogy Trump elbóbiskolt.

A tárgyalás az esküdtek kiválasztásával kezdődött, amely Juan Merchan bíró felügyelete alatt legalább egy hétig tart. A potenciális esküdteknek egy "kimerítőnek" nevezett kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben az esetleges elfogultságaikat és a bírósági irányelvek követésének képességüket mérlegelték. Trump ártatlannak vallotta magát a vádakban, és azt állítja, hogy a Stormy Daniels felnőttfilm-sztárnak fizetett hallgatási pénzekkel kapcsolatos állítások hamisak.

Trump korábbi tárgyalóteremben való megjelenéseit az érzelmek élénk megnyilvánulásai jellemezték. Januárban kiviharzott az E. Jean Carroll író elleni rágalmazási per záróbeszédei alatt, és a bíró megdorgálta őt a hangos gúnyolódásért és megjegyzésekért. A manhattani polgári csalási perét felügyelő bíró azt mondta Trump ügyvédjének, hogy "fékezzem meg ügyfelét", amikor Trump a bíróságon felszólalt.

Merchan bíró figyelmeztette Trumppot, hogy letartóztathatják, ha kihagyja vagy megzavarja az eljárást. Az ügyészek azt is kérték, hogy tartsa fogva Trumpot, mivel állítólag megszegte a hallgatási kötelezettségre vonatkozó rendeletet. A kérés Trump Michael Cohen és Daniels elleni közösségi médiás bejegyzéseire adott válasz volt. A méltatlansági kérelem felülvizsgálatára Merchan április 23-ra tűzte ki a meghallgatást.