Budapest a térség áramtőzsdei központjává válik

Budapest hamarosan a térség áramtőzsdei központjává lép elő, miután a HUPX, a magyar piacot működtető tőzsde, csatlakozik az ADEX-hez, a közép- és délkelet-európai energiatőzsdékhez.

A HUPX vezérigazgatója, Vajta Mátyás a Portfolio Checklist hétfői adásában beszélt arról, hogy az ADEX székhelyének Budapestre költözése jelentős változásokat hoz majd Szerbia, Szlovénia és Magyarország áramtőzsdéinek életében. A létrejövő tőzsdecsoport a három ország áramtőzsdéjét fogja egy cégcsoportba szervezni, miközben a tőzsdék önálló entitásként is megmaradnak. Vajta ezt egy cégjogi aktusként írta le.

A HUPX vezérigazgatója kiemelte, hogy a három tőzsde közötti együttműködés célja egy hatékonyan működtethető tőzsdecsoport létrehozása, amely gazdasági hatékonyságot és hasznot hoz majd. A tőzsdék közötti egyablakos, one-stop-shop jellegű együttműködés révén a tőzsdei szabályzatokat próbálják hasonlóvá tenni.

Vajta Mátyás szerint az együttműködésnek köszönhetően a három tőzsde tagjai számára olcsóbb kereskedési lehetőségek és bizonyos kedvezmények lesznek elérhetőek.

A vezérigazgató a podcastben arról is beszélt, hogy ez a kezdeményezés egyedülálló a régióban, és lehetőséget teremthet arra, hogy a nem EU-s struktúrákat közelebb hozzák az európai uniós rendszerhez. A cégjogi integráción keresztül a regionális villamos energia rendszerek tényleges piaci összekapcsolását is elősegítheti. A Szerbiában még nem teljesen EU-konform jogrend és az implementációs folyamat jelentheti a legnagyobb kihívást, de az Európai Bizottság prioritásként kezeli a délkelet-európai régió integrálását.

Jelenleg Horvátország nem része a három fős ADEX-nek, de ez Vajta Mátyás szerint nem jelent problémát, mivel Horvátország már az összekapcsolt európai energiapiac része uniós tagállamként. A magyar árampiaccal való napi és napon belüli kereskedés is működik, így szoros kapcsolatban állnak egymással. Az ADEX a jövőben a délkelet-európai terjeszkedés kiindulópontja is lehet.