Egy mesterséges intelligencia vezeti a Delta műsort

A Duna televízió tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában debütált egy mesterséges intelligencia által megalkotott műsorvezető, Bíró Ada, aki a legmodernebb nyelvi és videós modellek segítségével képes magyarul beszélni és mozogni.

A Delta műsorában egy forradalmi újításként mutatkozott be Bíró Ada, aki nem más, mint egy mesterséges intelligencia (MI) segítségével létrehozott műsorvezető. Az MI által megalkotott karakter megjelenését, arcát és hangját korábban már meglévő programokból hozták létre. Bíró Ada mondandóját a Delta szerkesztői határozzák meg, és így vált Fejős Ádám állandó műsorvezetőtársává.

Dudás Viktor filmszakértő szerint a Delta az a műsor, ahol egy ilyen technológiai újdonság helyet kaphat, és fontos szerepet is játszhat, mivel a műsor a tudományos újítások bemutatására törekszik. Kiemelte, hogy ez a fejlesztés nagyon érdekes, és kíváncsian várja, hogyan fogadja majd a közönség, mivel hasonlót még nem láthattunk Magyarországon a képernyőn.

A műsorvezető magyarul való beszédéhez a legmodernebb nyelvi modellt, mozgásához pedig a legújabb videós modellt alkalmazták. A technológiák érzékeny egyensúlyának köszönhetően Bíró Ada képes a nézőknek bemutatni a legfrissebb tudományos híreket.

Szűts Zoltán, média- és digitális pedagógia kutató, az Eszterházy Károly Egyetem Pedagógiai Karának dékánja az M1 csatornán elmondta, hogy a mesterséges intelligenciát az ember alkotja és irányítja. Hangsúlyozta, hogy a technológiai fejlődés mindig felfordulással jár, de a mesterséges intelligenciától nem kell félni, hanem meg kell érteni és használni kell. Szűts Zoltán szerint a mesterséges intelligencia a munka világában is jelentős változásokat hozhat, de nem veszi el az emberek munkáját, hanem segíti és átalakítja azt.

A virtuális műsorvezető nem is lenne igazán 21. századi, ha nem lenne máris közösségi profilja: Ada egész aktív Facebookon, ahol tudományos érdekességeket, edzős szelfiket és egyéb, a MI által generált posztokat oszt meg.