A belga miniszterelnök megvédte Orbánék letiltott jobboldali konferenciáját

Alexander de Croo belga miniszterelnök kritikával illette a hatóságokat, amiért megakadályozták a Nemzeti Konzervatív Konferencia megtartását, ahol többek között Orbán Viktor is szónokolt volna.

A belga kormányfő elfogadhatatlannak tartja, hogy a rendőrség, a helyi polgármester utasítására, félbeszakította a konzervatív és szélsőjobboldali politikusok részvételével szervezett eseményt. De Croo szerint a szólásszabadság és a békés gyülekezési jog, amelyet a belga alkotmány 1830 óta garantál, nem sérülhet az önkormányzati autonómia nevében. A miniszterelnök álláspontja szerint a politikai találkozók betiltása alkotmányellenes cselekedet.

A konferencia szervezői először két helyszínről is elutasítást kaptak, majd a harmadik helyszínen, a Claridge nevű rendezvényhelyszínen, röviddel a kezdés előtt, a rendőrség biztonsági okokra hivatkozva megszakította a rendezvényt. A konferencia Sint-Joost-Ten-Nodde városrészben kezdődött el, amely Brüsszel legkisebb kerülete, és jelentős török kisebbség otthona, ahol a migráns hátterű lakosok vannak többségben.

Emir Kir polgármester nyíltan ellenezte a konferenciát, és a közösségi médiában kifejtette, hogy a szélsőjobboldal nem kívánatos a kerületben. A közbiztonság érdekében hozott polgármesteri rendelettel tiltotta be a rendezvényt. A brüsszeli hatóságok később arról tájékoztatták a Politicót, hogy „a közrend megzavarásának veszélye miatt döntöttek a rendezvény beszüntetése mellett”. A soron következő beszédet Nigel Farage, a brexit szellemi atyja már nem tarthatta meg. A szervezők a döntés ellen bírósághoz fordulnak, hogy megtámadják azt.

A brit miniszterelnök, Rishi Sunak szóvivője is elítélte a történteket, hangsúlyozva, hogy a rendezvények látogatásának megakadályozása káros a szólásszabadságra és a demokráciára nézve. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is felháborodásának adott hangot, akinek pártja szónokokkal képviseltette magát a rendezvényen. A magyar kormány politikusai is sorra fejezték ki nemtetszésüket a közösségi médiában, Szijjártó Péter külügyminiszter például a szólásszabadság és sajtószabadság brüsszeli értékrendjének képmutatását emlegette.

A rendezvényen a program szerint többek között beszédet mondana Suella Braverman brit ex-belügyminiszter és Éric Zemmour volt francia elnökjelölt, akinek pártja nemrég csatlakozott a Fidesz által kiszemelt konzervatív-euroszkeptikus ECR-hez. Szerdán Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök és Orbán Viktor is felszólalna.