Az özvegyi nyugdíj szabályai és korhatárai

Az özvegyi nyugdíj igénylésének és feléledésének szabályai bonyolultak lehetnek, különös figyelmet igényelnek az özvegyek részéről, különösen az élettársi kapcsolatok esetében, ahol az öröklési jogok korlátozottak.

Az özvegyeknek két különböző nyugdíjkorhatárra kell figyelniük. Az egyik a haláleset időpontjában érvényes öregségi nyugdíjkorhatár, amely az özvegyi nyugdíj feléledéséhez szükséges. A másik az aktuális nyugdíjkorhatár, amely három különböző szempontból fontos: az özvegy saját öregségi nyugdíját az aktuális korhatár betöltése után igényelheti; ha az aktuális korhatár betöltése előtt új házasságot köt, az özvegyi nyugdíja megszűnik; és ha az új házasságkötés időpontjában az egyik fél már betöltötte az aktuális nyugdíjkorhatárt, és nincs közös gyermekük, akkor az özvegyi nyugdíjra csak akkor szerezhet jogosultságot, ha a házasság legalább öt évig tart.

A nyugdíjkorhatárok jelentősen eltérhetnek az évtizedek során bevezetett változások miatt. Például egy 1940 előtt született hölgy 55 évesen, míg egy 1958-ban született hölgy csak 65 évesen tölti be a korhatárt.

Az özvegy hölgyeknek figyelembe kell venniük a nők kedvezményes nyugdíját is, amelyet 40 évi jogosultsági idővel igényelhetnek, függetlenül az életkoruktól. Azonban az özvegyi nyugdíjra való jogosultság a nők kedvezményes nyugdíja igénylése miatt nem éled fel, ehhez az elhunyt házastársa halála időpontjában rá irányadó nyugdíjkorhatárt kell betölteni.

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnése után az özvegyi nyugdíj feléledhet, ha az özvegy betöltötte az elhunyt házastársa halála időpontjában rá irányadó nyugdíjkorhatárt, és a halálesettől számított tíz év még nem telt el.

Az özvegyi nyugdíj feléledhet azoknak is, akik megváltozott munkaképességűnek minősülnek, vagy az elhunyt házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő vagy legalább két egészséges gyermek eltartásáról gondoskodnak. Ha ezek a feltételek a házastárs halálától számított tíz éven belül bekövetkeznek, az özvegyi nyugdíj szintén feléled.

Az özvegyi nyugdíj megszűnhet, ha az özvegy új házasságot köt, már nem minősül megváltozott munkaképességűnek, vagy már egyetlen gyermeket sem illet meg árvaellátás. Azonban, ha az özvegyi nyugdíj nem házasságkötés miatt szűnt meg, és a jogosító feltételek tíz éven belül bekövetkeznek, az özvegyi nyugdíj ismételten feléledhet.

A jogosultakat az özvegyi nyugdíj feléledése esetén megilletik az emelések és kiegészítések is.