Az évszázad átverése: tovább zuhan a Trump-részvény

Újabb trükkök zajlanak a kamucégen keresztül tőzsdére vitt Trump Média körül: a veszteséges cég tőkét emel, rengeteg új részvényt bocsátanak ki, alaposan felhígítva a részvényállományt.

Donald Trump médiacégének részvényeivel nemrég indult meg a tőzsdei kereskedés, miután a társaság egyesült egy tőzsdén lévő, lényegében üres céggel. A kamucég részvényeit már a hírek hatására is megkezdték a lelkes befektetők, abban bízva, hogy a volt és esetleg leendő amerikai elnök érintése aranyat ér.

A cég tényleges egyesülésekor, amikor a tőzsdei kódja DJT-re változott, a részvényeket 80 dollár körüli áron is megvásárolták. Azonban a társaság 4 millió dolláros árbevétellel és 58 millió dolláros veszteséggel zárta az előző évet, ami azt jelenti, hogy jelentős pénzégetés zajlik. A cég fundamentális értéke így gyakorlatilag a nullához közelít, és nincsenek jelei annak, hogy hirtelen felhasználók milliói vagy a reklámozók dollármilliárdjai jelennének meg.

A részvényárfolyam azóta jelentősen csökkent, először a csúcsról a felére esett, majd további 18 százalékkal 26,6 dollárig zuhant, miután bejelentették, hogy további 21 millió részvény kibocsátását tervezik, 15 százalékkal hígítva ezzel a meglévő részvényállományt, beleértve Trump többségi részesedését is. A volt elnöknek fél évig tilos eladnia a részvényeit, ami alatt a papírok vélhetően teljesen elértéktelenednek.

A helyzet jelenlegi állása szerint a cég értéke minimális, így a mostani árfolyam is túlzónak tűnik. Felmerül a kérdés, hogy Trump vajon kitalál-e valamilyen újabb trükköt, például részvényvásárlásra ösztönzi fanatikus híveit. A befektetők így vagy úgy, de veszítenek, és az is érdekes kérdés, hogy Trump jelentős részesedése hoz-e majd neki dollármilliárdokat, vagy sem. Lehetséges, hogy már eddig is profitált a helyzetből, ha strómanokon keresztül sikerült értékesítenie részvényeit.